Política

opinió

Oportunitats per a Europa

El revés del ‘Brexit’ ha de servir de revulsiu per cohesionar més la UE dels Vint-i-set i convertir-lo en una oportunitat

Estem passant uns dies de molta activitat i complexitat, tant a casa nostra com a Europa i al món, que la Unió Europea hauria de saber aprofitar per convertir-los en oportunitats. En primer lloc, hem comprovat com el missatge oficial del president de la Comissió Europea, Jean Claude Juncker, parla d’aprofitar els vents favorables, albirant la sortida de la crisi econòmica i aprofitant la importància de la UE en el comerç mundial. També confia a potenciar la indústria, liderar la lluita contra el canvi climàtic, adaptar l’espai Schengen cercant l’equilibri entre la llibertat de moviments i la seguretat, convertir l’euro en moneda única a la Unió Europea i apostar per la integració econòmica i política. Generoses paraules que s’ha de veure com es poden convertir en realitat, perquè ja sabem que els interessos dels estats membres sovint bloquegen les bones intencions dels discursos.

Per altra banda, ja fa més d’un any que vam quedar perplexos quan el referèndum del Brexit, quan gairebé tothom apostava que el Regne Unit votaria a favor de quedar-se a la Unió Europea, va guanyar, encara que per la mínima. La primera impressió del resultat va ser de desànim en tot l’entorn europeista i d’alegria per als euroescèptics britànics, entre els quals es comptava una part del partit conservador i de l’UKIP, bàsicament. Algunes anàlisis pronostiquen que el Brexit és negatiu per a la UE i molt més per al Regne Unit. Però la democràcia és la democràcia i, sovint a contracor, ja es comença a dibuixar l’escenari de sortida del Regne Unit de la Unió Europea. I ara, la primera ministra, Theresa May, ha de gestionar-ho.

La setmana passada, en el seu discurs a Florència, va proposar un Brexit suau, amb demora de dos anys i una transició lenta i consensuada. Tot i així, la negociació es preveu dura i complexa. En aquest escenari, el revés del Brexit ha de servir de revulsiu per cohesionar més la UE dels Vint-i-set i convertir-lo en una oportunitat. Més Europa, amb el suport de la cancellera alemanya, Angela Merkel, i el president francès, Emmanuel Macron, i apostar per una unió econòmica i monetària de veritat, i una UE amb capacitat política i de seguretat i defensa i amb polítiques comunes.

L’altre focus d’atenció ha estat centrat a Catalunya, a l’entorn del referèndum i l’actuació de l’Estat espanyol per impedir-lo.

En aquest escenari, la Unió Europea té l’oportunitat de fer valer els valors que la defineixen, com la pau, la democràcia, la tolerància, el respecte als drets humans i a les minories o la solució pacífica dels conflictes. I evitar que aquests valors es vulnerin, així com obrir una reflexió sobre l’encaix de les realitats nacionals en el si comunitari, a partir del respecte que demanen els ciutadans i posant en primer terme el diàleg i la negociació política. Si aconseguim convertir aquests reptes i conflictes en oportunitats, serem més forts de cara a fora i més cohesionats internament, i podrem defensar millor la seguretat, la llibertat i el benestar dels ciutadans de la UE.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona