Política

setge a l'1-O

escoles

La fiscalia vol tancar els col·legis divendres

Romero de Tejada dicta una contundent resolució en què ordena als Mossos d’Esquadra precintar i custodiar els punts de votació

El govern manté els seus plans i ja ha enviat les citacions a les persones que han de constituir les meses electorals diumenge

Sense col·legis electorals, no hi ha referèndum. I aquest és el principal objectiu que s’ha marcat el fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que ahir va trametre una nova instrucció als Mossos d’Esquadra amb l’ordre de precintar des de divendres a la tarda els més de 2.200 locals on diumenge s’ha de celebrar la votació.

Es tracta de la sisena instrucció dictada pel fiscal als Mossos amb l’objectiu de frustrar la consulta sobre el futur polític de Catalunya, i a la vegada la més contundent de totes, ja que ordena precintar col·legis amb un “segellament inviolable”, desallotjar les persones que hi hagi a dins, identificar els ciutadans que ocupin el lloc i intervenir tot el material relacionat amb la votació que s’hi pugui trobar.

En funció de l’ordre, la policia catalana haurà de vigilar els col·legis fins a les nou de la nit de diumenge i, per si encara no fos prou, el ministeri públic mana als Mossos acordonar les zones de votació des d’abans de dos quarts de vuit del matí de diumenge per impedir que hi puguin accedir els ciutadans cridats a constituir les meses electorals. També ordena evitar que es voti al carrer en un radi de cent metres.

L’ordre del fiscal acaba amb una clara advertència: no només mobilitzarà la policia de la Generalitat, sinó que, si ho considera convenient, també farà ús dels efectius de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional concentrats al port de Barcelona, i en altres punts del país, i que esperen ordres per entrar en acció.

El contingut del manament de la fiscalia va ser analitzat ahir per comandaments dels Mossos d’Esquadra en una reunió en què es va posar de manifest la preocupació que el desplegament requerit per la fiscalia pugui comportar “problemes d’ordre públic”, segons informa Efe.

Els detalls d’aquesta ordre seran analitzats avui a la seu de la fiscalia en una reunió a la qual han estat cridats els alts comandaments dels Mossos, la Policía Nacional i la Guàrdia Civil. En aquesta trobada, els Mossos també hauran de donar compte del grau de compliment de la instrucció de la fiscalia dictada dilluns en què s’ordena identificar els titulars dels edificis que han de funcionar com a col·legis electorals i advertir-los que, si en cedeixen les claus, encara que sigui a l’administració, podrien incórrer en un delicte. La policia de la Generalitat ja ha començat a donar compliment a aquest manament.

En un míting a Banyoles, el conseller Joaquim Forn va dir que “s’ha d’estudiar” què faran amb la nova ordre, però va advertir que un manament així només pot venir d’un jutge i no de la fiscalia, i va acusar el ministeri públic de generar més tensió.

L’ofensiva per terra, mar i aire de l’Estat contra el referèndum no ha alterat els plans del govern, o almenys això és el que sembla o el que transmet el seu portaveu i conseller de la Presidència, Jordi Turull. En la roda de premsa d’ahir posterior a la celebració del consell executiu, Turull va evitar donar detalls sobre els preparatius de l’1-O: “L’única cosa que els puc dir és que el govern està concentrat que l’1 d’octubre funcioni amb absoluta normalitat. En tot el que depèn de nosaltres, estem treballant en això.” Turull va apel·lar a l’“estat d’excepció” en què viu el país per no donar més detalls de l’operació d’enviament de les cartes als ciutadans que han de constituir les meses, que ja s’ha fet.

El conseller tampoc va voler precisar si els Mossos d’Esquadra compliran totes les ordres que estan rebent de la fiscalia i es va limitar a dir que els policies “ja saben què han de fer”, abans de subratllar que “tenen tota la confiança i tot el reconeixement per part del govern”.

L’executiu combatrà jurídicament l’ordre de la fiscalia que posa el comandament dels Mossos d’Esquadra a les ordres d’un alt càrrec de la Guàrdia Civil amb un contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

LES FRASES

El precinte ha de ser visible i efectiu, utilitzant materials que garanteixin la inviolabilitat del segellament
Cal garantir que no es produeixi la constitució de les meses prevista pels organitzadors del referèndum suspès
Instrucció 6/2007 del fiscal superior de Catalunya

Bombers i pagesos, amb les urnes

L’Assemblea de Bombers de l’Ajuntament de Barcelona va decidir ahir oferir-se com a “cordó de seguretat” en els “actes” de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) “per tal de garantir-ne el desenvolupament pacífic” sempre que l’entitat els requereixi. A més, acudiran a manifestacions i concentracions “unitàries” identificats com a “bombers”.

Després de diverses votacions dels assistents i del personal de guàrdia, l’assemblea va explicar, a través del compte de Twitter del sindicat de bombers de Barcelona de CCOO, que mantindran missatges de suport a la “democràcia” i als “drets fonamentals” tant en parcs com en vehicles. Això suposa contravenir l’ordre de servei en què “es limiten els drets d’expressió i manifestació” dels membres del cos, i que serà impugnada judicialment.

Per la seva banda, el sindicat agrari Assemblea Pagesa va fer ahir una crida a agricultors i productors perquè aparquin els seus tractors en les proximitats dels col·legis electorals amb l’objectiu de “vetllar” per les urnes. Assemblea també convida a mobilitzar-se si hi ha nous atacs als membres del govern de la Generalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona