Política

Tallinn acaba amb pocs avenços

Merkel accepta debatre el pla de Macron per refundar la Unió Europea

Theresa May es compromet a garantir la seguretat europea després de la sortida del Regne Unit del club comunitari

De tots els mitjans de comunicació que han cobert la cimera de la Unió Europea a Tallinn, possiblement ha estat Politico el que millor l’ha resumit. “Quan els líders de la Unió Europea es reuneixin a la capital estoniana –va escriure el mitjà digital–, no debatran cap pas endavant gegantí del bloc ni com seran les coses després que el Regne Unit l’hagi abandonat.” En comptes d’això, continuava, “els líders parlaran de quan han de començar a parlar”. En efecte, es va parlar molt a Tallinn, però, evidenciant l’actual estat de coses, cada president i cada primer ministre ho va fer sobre el seu tema i escombrant cap a casa. “Sembla Eurovisió, on tothom canta sol, però el que ara es necessita és un cor”, va lamentar el president del Consell Europeu, Donald Tusk.

La presidenta de Lituània, Dalia Grybauskaite, va anar encara més lluny en la crítica afirmant: “Hi ha moltes propostes sense substància que cadascú interpreta com vol.” El primer ministre italià, Paolo Gentiloni, va demanar als seus socis “ambició” per fer front als problemes comuns de la UE.

El president de França, Emmanuel Macron, va aprofitar la trobada per intentar sumar suports al seu pla de reforma de la UE, presentat dimarts. Tot i l’escepticisme mostrat el dia anterior, quan Berlín va afirmar a través del portaveu de la cancelleria que era “massa aviat per fer-ne una valoració detallada”, Alemanya va suavitzar la seva posició a Tallinn. “Pel que fa a les propostes, hi ha un alt nivell d’acord entre Alemanya i França”, va declarar la cancellera alemanya, Angela Merkel. “Encara n’hem de debatre els detalls, però estic fermament convençuda que Europa no pot quedar aturada, sinó que s’ha de continuar desenvolupant”, hi va afegir. No tothom, però, opina de la mateixa manera. Segons l’agència Reuters, Holanda i Finlàndia són contràries a la idea de crear un pressupost comunitari com va plantejar el president francès.

Compromís de May

La primera ministra del Regne Unit, Theresa May, va ser l’altra figura destacada de la jornada. Durant la seva trobada amb Merkel, May va manifestar el seu compromís “incondicional amb la seguretat d’Europa” després del Brexit. Juntament amb altres mandataris europeus, May també va passar revista, al matí, a les tropes de l’OTAN estacionades a la república bàltica i va acusar Rússia de vulnerar “deliberadament” les “normes de l’ordenament internacional” que tant han “treballat per crear”. El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va dir que serà “un miracle” que les difícils negociacions sobre el Brexit –en les quals Brussel·les demana a Londres un acord financer i garanties per als ciutadans comunitaris que viuen al Regne Unit– hagin avançat a l’octubre.

El debat al voltant dels impostos a les grans empreses del sector que tenen les seus fiscals als Estats Units o en països amb avantatges fiscals –que era un dels punts de l’agenda del dia, però que va quedar desplaçat per altres qüestions més urgents– va topar, com ja estava previst, amb la resistència d’Irlanda, ja que moltes de les seves companyies hi tenen les oficines. El primer ministre irlandès, Leo Varadkar, fins i tot va demanar rebaixar encara més els impostos als gegants de Silicon Valley en lloc d’apujar-los.

“Societat digital”

“Estic molt content de ser l’amfitrió de tants líders europeus i col·legues meus a Tallinn en la primera cimera digital”, va declarar al matí als periodistes el primer ministre estonià, Jüri Ratas. “Ens prenem aquesta cimera sobre l’agenda digital molt seriosament: estem construint una societat digital; ha estat la nostra prioritat absoluta”, hi va afegir Ratas, que va publicar en el web oficial de la cimera una carta oberta als pobles d’Europa amb cinc punts sobre la importància de la política digital “per als nostres fills, per a la nostra qualitat de vida, per a la nostra seguretat, per al nostre benestar i perquè és una cosa cool”. Els problemes analògics, mentrestant, es van amuntegant a les portes de les sales de conferències de cada cimera de la Unió Europea.

LES FRASES

Hi ha moltes propostes sense substància que cadascú interpreta com vol
Dalia Grybauskaite
presidenta de Lituània
Estem construint una societat digital; ha estat la nostra prioritat absoluta
Jüri Ratas
primer ministre d’estònia

La inquietud digital de Merkel

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va reconèixer ahir en la cimera de Tallinn que la UE està quedant enrere en noves tecnologies i va instar a intensificar la cooperació en aquest àmbit i aconseguir un mercat comú digital per no dependre de països tercers.

“En moltes àrees –de la digitalització– no som els primers del món”, va reconèixer Merkel, que va dir que els queda “molt per fer” en aquest àmbit, tot i que ara hi ha “molt bona disposició” per avançar, i una situació econòmica “relativament bona”. “Ha estat un dia inspirador que deixa clar que estem encara lluny de ser líders mundials”, va resumir. Aconseguir un mercat digital únic és una prioritat per a la cancellera, que s’hi va referir com “la cinquena llibertat”, en referència a les quatre clàssiques, les de lliure circulació dins de l’àrea comunitària de persones, béns, serveis i capitals. “Si no aconseguim un mercat únic digital, dependrem de la resta del món”, va advertir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta