Política

L’UKIP es presenta com a guardià del ‘Brexit’ dur en vista dels dubtes de May

L’exsoldat Henry Bolton, escollit nou líder de la formació contra pronòstic

El partit respira tranquil, ja que es temia una victòria de la candidata antiislam

Henry Bolton es va convertir ahir en el nou líder de l’UKIP, el partit antiimmigració i antieuropeista britànic. Es tracta d’un exsoldat i expolicia expert en seguretat internacional, de 54 anys. Es va imposar contra pronòstic en les primàries del partit i esdevé així el quart líder de la formació en un any, des de la dimissió de Nigel Farage després del referèndum sobre el Brexit de l’any passat. Bolton es va imposar als altres sis candidats amb un 29,9% dels vots, si bé es temia una victòria d’Anne Marie Waters, la candidata més extrema que es va presentar, amb un missatge antiislam.

L’anunci del nou líder es va produir el primer dia del congrés del partit, que s’està celebrant a la localitat de Torquay, al sud del país. “El nostre objectiu principal és el Brexit”, va assegurar Bolton, que també va agitar el discurs nacionalista i va dir que vol que la gent se senti orgullosa de ser britànica i de construir “un país pròsper”. Bolton tindrà la missió de recuperar la confiança de la població, ja que, de ser la tercera força política del país, amb quatre milions de vots en les generals del 2015, va passar a rebre el suport de només 600.000 votants en les eleccions del juny.

El desastre electoral del juny va provocar la dimissió de Paul Nuttall, el seu antecessor. Entremig de les dues eleccions, es va produir el referèndum sobre el Brexit. L’auge de l’UKIP es va produir en les eleccions europees del 2014, quan va ser el partit més votat al Regne Unit, amb un discurs en contra de la UE. Va captar molts votants conservadors i va forçar el partit de David Cameron a adoptar el seu missatge i a prometre el referèndum sobre la permanència a la UE en les eleccions del 2015. L’objectiu de Cameron amb la consulta era posar fi a la divisió interna i, de passada, a l’UKIP. Després de la victòria del Brexit, que era la principal raó de ser del partit, el suport a l’UKIP va disminuir.

Trencar amb la UE

El paper de l’UKIP a partir d’ara serà pressionar perquè Theresa May acabi apostant per un Brexit dur, és a dir, un trencament total amb la UE i la sortida del mercat únic. Sembla que ara May estaria decantant-se per un Brexit suau, cedint davant dels interessos econòmics i fins i tot apostant per allargar dos anys més la permanència a la UE. May no deixa clara la seva posició per no molestar l’ala més antieuropeista del seu partit. Fins i tot es parla de la convocatòria d’un nou referèndum en vista del canvi de l’opinió pública. En aquest context, l’UKIP es presenta com a guardià del Brexit.

LA XIFRA

29,9
per cent
dels vots va aconseguir Bolton en les primàries per escollir el nou líder de l’UKIP.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona