Política

Procés sobiranista

1-O

L’Estat espanyol restableix les pilotes de goma a Catalunya

Un home ferit de gravetat en un ull per una càrrega a Barcelona i una desena de ferits

El Parlament va prohibir l’ús de pilotes en un acord aprovat per unanimitat

Les dotacions d’antidisturbis que el Ministeri de l’Interior ha enviat a Catalunya per reprimir els votants que ahir van participar en el referèndum ho han fet armades amb les escopetes que llancen pilotes de goma i ahir les van fer servir, a discreció i indiscriminadament, tot i que l’ús d’aquesta munició va ser prohibida a Catalunya pel Parlament en un acord unànime de plenari. El resultat de les càrregues policials amb aquesta munició va ser d’un ferit molt greu, amb impacte a l’ull dret, i almenys deu ferits més de diversa consideració.

L’home que va resultar ferit a l’ull es trobava davant el número 230 del carrer Sardenya de Barcelona quan va rebre l’impacte del projectil en el seu ull dret. La càrrega policial que va acabar amb aquest ferit es va produir poc després de l’entrada a l’escola Ramon Llull. La gent concentrada al lloc va organitzar barreres humanes al mig del carrer que van ser dissoltes amb extrema violència pels agents, primer a cops de porra i després disparant les pilotes de goma.

L’home ferit es trobava en un costat del carrer, a la vorera, a tocar d’una porteria, sense mostrar una actitud violenta, tot i això, va ser blanc dels trets policials disparats a molt curat distància. L’home va ser atès allí mateix per una unitat del servei d’emergències mèdiques que el va traslladar a l’hospital de Sant Pau, on ahir va ser intervingut. Al mateix lloc dels fets, altres manifestants van ensenyar el resultat de l’impacte de les pilotes de goma, amb morats de diversa consideració en el seu cos.

Un vídeo difós ahir per La Directa ofereix el moment de l’atac. La policia recula en direcció a la Gran Via i sense que cap dels concentrats a la zona els ataqui un agent dispara un tret i tot seguit el vídeo mostra la imatge de l’home ferit a terra amb les mans a la cara i se sent una veu que demana “el 112”. En un altre vídeo s’aprecia com els ciutadans que hi ha davant la policia alcen les mans, en senyal de pau, o aplaudeixen directament els agents, però en cap cas s’hi aprecia que aquests es trobin en una situació de risc per la seva integritat física.

Sobre l’actuació de la Policía Nacional en aquest punt de Barcelona, els Mossos van obrir ahir mateix diligències d’investigació interrogant testimonis presencials de l’agressió que va acabar amb l’home ferit a l’ull. Un d’aquests testimonis, amb qui també hi va parlar aquest diari, va assegurar que el llençament de la pilota es va produir amb l’escopeta en posició horitzontal, apuntant l’objectiu i no disparant cap a terra, tal com assenyala la normativa.

La prohibició d’ús de les pilotes de goma a Catalunya es va acordar després d’un llarg debat parlamentari arran del cas d’Ester Quintana, a qui un Mosso d’Esquadra va rebentar un ull en una càrrega policial amb motiu de la vaga general del novembre del 2012. La cambra de representació catalana va crear una comissió específica que va investigar el cas i va posar damunt la taula la necessitat de revisar l’armament utilitzat per la policia catalana en operatius d’ordre públic. La prohibició va entrar en vigor l’1 de maig del 2014.

Al marge de les pilotes de goma, la policia espanyola va fer servir ahir gasos lacrimògens, almenys a la població d’Aiguaviva. La policia no va fer servir un gran camió armat amb una mànega que llança aigua que també ha traslladat a Catalunya .

LA DATA

01.05.14
Des
del maig de fa tres anys l’ús de pilotes de goma està prohibit a Catalunya.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona