Política

Puigdemont demana la mediació internacional i reitera la validesa de l’1-O

Explica que un cop es tinguin les dades definitives el Parlament ha de decidir quan es trobarà per abordar la DUI i això pot ser qüestió de dies

El President demana una mediació sense condicions, a la vegada que reclama que es desbloquegin les institucions i marxin les forces policials

L’executiu català dóna suport a l’aturada general de demà que, estan convençuts, “tindrà un amplíssim seguiment”

El President de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha comparegut davant dels mitjans de comunicació després d’una reunió extraordinària del Consell Executiu. El Govern tenia diverses qüestions al davant. Sobre el que ha de passar els pròxims dies a la política i societats catalanes, l’anàlisi és clara: el referèndum és vàlid, i vinculant. Un cop es tinguin les dades oficials s’han de traslladar al Parlament i aquest ha de fer el procés d’aprovar la declaració d’independència. A l’horitzó no hi ha cap altra convocatòria que no sigui la d’eleccions constituents, segons el que està previst a les lleis del referèndum i de transitorietat aprovades a principis de setembre. S’esta fent una transició, ha dit, “sense automatismes, però que comença”. Puigdemont ha afirmat que en aquest context “no és contradictori el diàleg” i ha reclamat, amb urgència, la mediació entre Madrid i Catalunya. Se li ha demanat si des de Catalunya no s’està plantejant un ultimàtum al govern de Rajoy, i Puigdemont ha respost: “Tot és un ultimàtum per a ells... Excuses per no assumir la responsabilitat. És un moment de mediació, ens ho demana molta gent... Les coses no poden continuar així. Abans era imprescindible el diàleg. ara és l’hora de la mediació. A veure, que jo no he declarat la independència! Ara, ja hem explicat quin és l’escenari.” Qui podria fer-se càrrec d’aquesta mediació sense condicions que demana Puigdemont? Un tercer internacional. Ja han rebut ofertes, però, les dues parts l’han de voler. Puigdemont ha explicat que Rajoy fa temps que no “respira”, no diu ni paraula sobre la possibilitat de xerrar. La UE no se’n pot fer càrrec, però ho ha d’apadrinar i deixar de “mirar cap a un altre costat”. “ Té alguna cosa a dir! És un afer europeu, no domèstic! ens hem guanyat el dret a ser escoltats. Els podem explicar perquè hem arriba fins aquí, perquè si es queden amb una de les versions...”

El marc del diàleg el dóna el referèndum. Aquest és l’escenari. “És vàlid, naturalment. Amb tanta amenaça, i escamots de la por, repartits per tot el territori, i els vaixells amb policia, tenim la mateixa participació que quan es va votar i aprovar la constitució europea. Tot plegat no invalida el resultat, al contrari. És vinculant i hem de prendre decisions polítiques.”

Altres temes que han estat tractats pel govern tenen a veure amb les accions legals que s’emprendran contra les accions policials d’ahir contra la població reunida pacíficament dins i fora dels col·legis electorals. Els ferits ja han presentat més de setanta denúncies. I en seran més. El Govern català posarà els mitjans perquè s’investigui i no es permeti que fets com els d’ahir es tornin a repetir. Es vol arribar fins a l’últim responsable. A la vegada, Puigdemont ha exigit que es restaurin les institucions catalanes, bloquejades per Rajoy fa prop de quinze dies, i que tornin cap a casa els efectius policials desplegats especialment per a l’1-O. No calen. “Ahir va ser la jornada de violència gratuïta més gran dels últims 40 anys. No es pot repetir i no pot quedar impune.”

Sobre la vaga de demà, ha manifestat el suport del Govern. “En els termes que s’ha plantejat, reforça el que vam fer ahir i ha de servir per mostrar al món la nostra cara cívica. Un poble que camina junt. Tindrà un amplíssim seguiment.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs