Política

Pinya de 4.000 persones en l’acte unitari de la Selva

Una vintena d’alcaldes són homenatjats a Santa Coloma

ERC trenca el pacte de govern de Blanes perquè el PSC no va cedir locals l’1-O

El batlle de Lloret vol que la Policía Nacional se’n vagi

La plaça de l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners es va omplir ahir a la tarda amb unes 4.000 persones per rebutjar la violència de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil contra els ciutadans d’aquest país en el referèndum de diumenge. La manifestació es va convertir en un acte d’unitat comarcal, perquè una vintena de batlles i batllesses van pujar fins al balcó de l’ajuntament colomenc per rebre l’ovació i el suport dels assistents. “No esteu sols”, els van cridar.

L’alcalde de Santa Coloma, Joan Martí (ERC), va fer de mestre de cerimònies i va exposar que havien trobat pertinent convocar l’acte d’ahir “per defensar els resultats de la consulta”. Martí va destacar que, tot i les traves de l’Estat, s’havia votat. El president del Consell Comarcal i alcalde de Caldes, Salvador Balliu (CiU), va agrair la col·laboració de la majoria dels batlles, que van signar el dret per facilitar locals per a l’1-0.

Durant l’acte, un grup d’assistents van criticar la presència del batlle de Sils, Martí Nogué (Independents-MES-IdSelva), perquè consideraven que no havien fet prou pel referèndum. A Sils, van haver de canviar el pany del col·legi electoral (la sala Laguna) divendres perquè es van perdre les claus. Eren ahir a Santa Coloma i van ser ovacionats, entre altres batlles i batllesses, els d’Arbúcies, Sant Hilari, Sant Feliu de Buixalleu, Hostalric, Tossa, Anglès i Vilobí d’Onyar.

Fotos amb bombers

L’acte va incloure l’acompanyament musical de Jaume Saurina i la intervenció de Cristina Trias (Òmnium), Lluís Maynau (ANC Selva), Ivette Casadevall i Anna Freixas (Comitè de Defensa del Referèndum) i Berta Vitlloch (comissió 1 d’Octubre). Entre el públic, hi havia una vintena de bombers. Abans de començar l’acte, el cap del cos a Santa Coloma i Amer, Ferran Font, explicava: “Som aquí perquè no s’entén el que han fet a la jornada de votació.” Alguns dels assistents demanaven fer-s’hi fotos.

A Blanes prop d’un miler de persones (al final de la protesta) van manifestar-se al migdia i van tallar, entre altres, la confluència de la carretera d’accés a la Costa Brava amb l’avinguda Europa, i més tard la cruïlla de la carretera de Blanes a Tordera, la GI-680, a tocar de la Ciutat Esportiva. La concentració, que duia el lema “Contra la repressió, vaga general!!!”, va acabar al migdia al casal de la gent gran (ara rebatejat amb el nom de plaça 1 d’Octubre). Un dels assistents va penjar una estelada a la façana de l’ajuntament.

ERC deixa el PSC i CiU

A Blanes, ERC trencarà el pacte de govern amb el PSC i CiU. ERC (2 regidors de 21) havia estat molt crítica amb el fet que l’alcalde, Miquel Lupiáñez (PSC), no cedís locals per a l’1-O. L’assemblea de dilluns va decidir de manera unànime tornar a l’oposició, on ERC va estar els primers deu mesos.

Avui a la tarda (a les 5) els regidors Àngel Canosa i Albert Sanz donaran més explicacions. Fa tres dies més de 8.600 blanencs van votar en edificis de la Generalitat i a Ràdio Blanes, entre altres punts. Un 95% dels votants van ser partidaris del sí.

“Vulneració” a Lloret

A Lloret, al vespre també hi va haver una concentració de la repulsa policial a la plaça de la Vila, amb més de 1.200 persones, la més gran de la història, diuen algunes fonts. L’alcalde, Jaume Dulsat (CiU), ha demanat que els agents de la Policía Nacional se’n vagin del poble i del país després de “la vulneració de drets individuals i col·lectius dels ciutadans de Catalunya i els 800 lesionats”, segons el comunicat de dilluns que subscriuen els grups municipals del PDeCAT i ERC-Avancem. En principi, l’Ajuntament preveu que la vuitantena d’agents de la Policía Nacional que estan allotjats en un hotel del municipi marxaran de manera imminent.

A Riudarenes, l’Ajuntament ha denunciat públicament l’actuació de la Guàrdia Civil, diumenge. Els agents van entrar a la tarda al col·legi electoral, però no hi van trobar urnes. Els onze regidors –sis d’Agrupació Independent de Riudellots, en l’equip de govern, i cinc de CiU– acorden, en un comunicat, denunciar “el govern espanyol per la seva incompetència i actitud menyspreable i una monarquia imposada per un dictador”. L’AIR i CiU volen que Rajoy dimiteixi.

Carreteres tallades

La comarca va viure ahir talls de trànsit. A l’A-2 el pas va quedar tallat de les sis a les deu del matí, al límit de Sils i Vidreres. A Lloret, una seixantena de veïns van tallar una hora i mitja la GI-682, la carretera de Blanes. A Hostalric, a la rotonda d’accés a l’AP-7 i a la confluència entre la C-35 i la GI-555, el trànsit va ser interromput de manera discontínua de les deu del matí a les dues del migdia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona