Política

El TC suspèn el ple de dilluns al Parlament

El Tribunal Constitucional estima el recurs d’empara presentat pel PSC i l’aplica per la via d’urgència

Els magistrats justifiquen que la convocatòria “incompleix” les seves resolucions i pretén “procedir a la declaració formal d’independència”

El Tribunal Constitucional ha suspès de manera cautelar l’acord de la mesa del Parlament per a la celebració del ple del proper dilluns, que té coma únic punt de l’ordre del dia la compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per valorar el resultat del referèndum de l’1-O i els seus efectes.

El ple de l’alt tribunal han admès a tràmit el recurs d’empara presentat pel PSC contra la convocatòria i han decidit suspendre el ple del 9 d’octubre per la via ràpida aplicant l’article 56.6 de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (LOTC).

Els magistrats justifiquen que existeix la “urgència excepcional” a la que es refereix la LOTC perquè l’execució de l’acord impugnat produiria, al seu parer, “un perjudici de impossible o molt difícil reparació que faria perdre la seva finalitat al recurs d’empara”.

Els socialistes van demanar empara al TC perquè alertaven que l’acord de la mesa afecta els drets dels seus diputats i dels ciutadans als quals representen. A més, van alertar que la vulneració d’aquests drets es produeix “pel radical trencament de la Constitució i l’Estatut d’autonomia que suposaria la declaració formal de la independència de Catalunya. Finalment, assenyalaven que la convocatòria del ple “incompleix” les resolucions del TC contra les lleis del referèndum i de transitorietat.

La interlocutòria del TC declara “radicalment nul i sense valor ni cap efecte, qualsevol acte, resolució, acord o via de fet que contravingui la suspensió acordada”.

El tribunal acorda que la resolució es “notifiqui personalment” a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la resta de membres de la mesa, als quals adverteix del “deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada”. Els recorda que no atendre el requeriment suposaria “eventuals responsabilitats, inclosa la penal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona