Política

El PSC i el PP veuen en la suspensió del ple de dilluns una “oportunitat”

Els socialistes defensen que no havien demanat la suspensió del ple sinó de la compareixença de Puigdemont, perquè feia referència a una llei suspesa pel TC

García Albiol (PP)

El PSC ha assegurat aquest dijous que la suspensió per part del Tribunal Constitucional del ple de dilluns és una “oportunitat per a la reflexió i el diàleg”. En aquesta línia, el president del PP de Catalunya, Xavier García Albiol, ha suggerit als independentistes que aprofitin l’ocasió per fer “marxa enrere”.

El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Ferran Pedret, ha defensat que el seu grup no havia demanat la suspensió del ple sinó de la compareixença del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, perquè en la petició que van fer Junts pel Sí i la CUP es feia referència a la llei del referèndum, suspesa pel Tribunal Constitucional (TC).

El diputat ha afirmat que els socialistes volen que se celebri un ple específic sobre què va passar l’1-O però ha rebutjat que es faci en base a una llei suspesa i que pugui suposar una declaració d’independència.

Ha insistit que comparteixen la necessitat de celebrar un ple específic sobre l’1-O però no que l’ordre del dia referenciï de manera explícita l’article 4 de la llei del referèndum, “on es preveu com a efecte del suposat referèndum una declaració formal d’independència”. “No estem d’acord amb que un ple que debati sobre què va passar l’1-O acabi declarant la independència”, ha manifestat.

Al seu parer, la suspensió del ple pot resultar una oportunitat per buscar el diàleg i evitar un pas que seria “irreversible”, el d’una declaració unilateral d’independència, i també l’aplicació de l’article 155 de la Constitució per suspendre l’autogovern. “Volíem donar una oportunitat a la reflexió i el diàleg i guanyar temps”, ha justificat.

Si de totes maneres s’acaba celebrant el ple, els diputats socialistes no hi assistirien en considerar que no està “vàlidament” convocat.

Marxa enrere

El líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, també veu en suspensió del ple una oportunitat i convida al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, a aprofitar-la com a “excusa” per fer “marxa enrere” en l’“aventura embogida” que, segons ell, és una declaració d’independència.

García Albiol ha avançat que els seus diputats no haurien assistit en qualsevol cas al ple demanat per Junts pel Sí i la CUP. En canvi, no veu problemes en participar en la sessió que ha demanat aquesta tarda Catalunya Sí Que Es Pot si s’ajusta al reglament. Ha desitjat, però, que “ningú aprofiti una compareixença per iniciar un procés de Declaració Unilateral d’Independència”. La petició del grup d’esquerres també preveu la compareixença de Puigdemont per donar explicacions de la situació política a Catalunya després de l’1-O i “proposar les mesures polítiques que consideri adients”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez pren uns dies per “reflexionar” si continua al càrrec després dels atacs a la seva família

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA