Política

referèndum 1-O

L’1-O va tenir un 52,2% de participació a Ponent

El percentatge de votació a les comarques lleidatanes va ser el segon del país més alt

La comarca de la demarcació amb més afluència va ser el Pallars Sobirà, amb un 70,35%

La publicació de les dades del referèndum de l’1 d’octubre posa al descobert la participació comarca per comarca i el grau d’acceptació que la proposta independentista va tenir en cada territori. En aquest sentit, en números globals les comarques de Lleida van registrar una participació total del 52,8%. Malgrat que a Lleida capital, la ciutat més poblada, l’Ajuntament socialista d’Àngel Ros va posar traves a la celebració de la consulta, la participació del 53,2% propicia que Lleida sigui la segona demarcació amb més afluència de gent a les urnes, només superada lleugerament per Girona, 53,3%, i molt al davant de Barcelona, 41,2%, i Tarragona, 40,6%.

El sí va guanyar àmpliament arreu de les comarques lleidatanes i, en percentatges globals, va sumar un 93,8%, més de tres punts per sobre de la mitjana catalana: 90,1%.

Dels 157.501 vots que es van registrar, 146.583 van ser pel sí i 7.485 van ser paperetes del no. Els vots en blanc van ser 2.129 (un 1,36%) i a la casella dels vots nuls hi han acabat anant 1.304 vots.

El Pallars Sobirà és, amb un 70,3% de participació, la comarca lleidatana que va registrar una participació més alta.

De fet, en clau de país tan sols la comarca del Priorat (amb un inigualable 85%), el Moianès i la Conca de Barberà (amb participacions per damunt del 73% en tots dos casos) tenen millors xifres de participació.

El fet que finalment s’optés per un sistema de cens universal, que permetia a qualsevol ciutadà censat votar al col·legi que considerés més oportú, ha donat lloc a situacions curioses en aquesta comarca. A la Guingueta d’Àneu i a Soriguera hi ha hagut més vots que no pas persones censades: 236 censats i 272 vots a la Guingueta i 331 censats per 364 vots a Soriguera.

També el Solsonès, amb un 69,3%, va registrar una participació molt alta i, igualment, el triomf del sí va ser aclaparador: 95,9% dels vots.

A l’altre costat de la balança se situa l’Aran, que va tenir la participació més baixa del país: un 24%, molt per sota de territoris que també han girat l’esquena a la consulta: Baix Llobregat (32,9%) i Baix Penedès (33,5%). El resultat de l’Aran no és cap sorpresa perquè el síndic, Carlos Barrera, ja va avisar que l’accés als llocs de votació seria “impossible” i va alertar de la falta de suport popular per garantir el vot i defensar els col·legis electorals. El síndic, que va exposar la seva voluntat de voler votar, va mostrar preocupació per la imatge d’“espanyolisme acèrrim’’ que s’està donant de la comarca. A Bossòst, Canejan i Arres no es va comptabilitzar cap vot.

El Segrià va tenir una participació del 44,12%; l’Alt Urgell, un 49,9%; l’Alta Ribagorça, un 52,9%; la Cerdanya, un 62,9%; les Garrigues, un 68,4%; la Noguera, un 60,8%; el Pallars Jussà, un 60,9%; el Pla d’Urgell i la Segarra, un 62,3%, i l’Urgell, un 62%.

LA XIFRA

157.501
vots es van registrar a les urnes habilitades per diferents punts del territori lleidatà durant l’1-O.

LA XIFRA

70,35
per cent de participació hi va haver al Pallars Sobirà. Per contra, a l’Aran només es va arribar a un 24%.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona