Política

Felipe González afirma que ell hauria aplicat el 155 i evitat la via judicial

L’expresident del govern espanyol considera que hauria calgut suspendre el govern català després d’aprovar les lleis de transitorietat i referèndum

L’exlíder socialista rebutja una mediació internacional

L’expresident del govern espanyol Felipe González ha assegurat aquest dissabte que ell hagués suspès el govern català després de l’aprovació de les lleis de transitorietat i del referèndum, i que hagués intentat evitar la via judicial com a resposta. Segons ell, no hi ha motius per sol·licitar una mediació internacional del conflicte.

González ho ha dit en una trobada amb periodistes a Berlín, on participa en el 25 aniversari de la mort de l’excanceller socialdemòcrata alemany Willy Brandt, en la qual ha criticat Mariano Rajoy per no actuar. “Jo hagués suspès els responsables que han violentat la Constitució i l’Estatut d’autonomia en les seves funcions i hagués intentat excloure la via penal i la via dels jutges”, ha explicat González, que ha precisat que només parla en nom seu.

Segons ell, quan el govern de la Generalitat va saltar “per damunt de la Constitució i de l’Estatut en la forma i en el fons”, Madrid hauria d’haver aplicat l’article 155 de la Constitució i suspendre l’autonomia catalana.

Sense voler entrar en detalls ni fer retrets al govern de Rajoy, González ha lamentat no sentir-se “representat” i tenir cert sentiment d’“orfenesa”, com creu que succeeix a molts ciutadans.

“No em sento representat. No m’obliguin a votar en blanc. En crisi d’Estat jo vull que em representi l’Estat i no el veig. No el trobo. Em dona sentiment de soledat. Podria fallar-te el teu propi partit, però aquest forat hauria d’omplir-lo l’Estat”, ha indicat.

L’expresident ha afirmat que ell recolzaria l’executiu espanyol “si el govern fes el que ha de fer”. En aquesta línia, ha opinat que el PSOE hauria de donar suport al govern espanyol si aquest fa “el que ha de fer”.

“M’inquieta quan Rajoy diu: ««No m’obliguin a fer el que no vull fer»», perquè jo creia que li pagàvem per fer el que ha de fer”, ha etzibat.

Al seu parer, hi ha d’haver conseqüències per a qui “trenca la convivència”, perquè ha de “saber que hi ha un Estat de Dret i una democràcia que cal respectar”.

No veu motius per a una mediació

L’exlíder del PSOE ha criticat també la possibilitat d’una mediació internacional en el conflicte amb Catalunya. “No he escoltat ni una sola raó que la justifiqui”, ha argumentat. Per González, aquesta opció de “soroll de cascavells” interessa només als qui no han respectat “el marc constitucional”.

Sobre l’actuació de les forces de seguretat, ha comentat que “sempre és lamentable que hi hagi ferits”, però ha subratllat que tots els cossos estaven actuant com a policia judicial.

De la seva banda, ha lamentat la passivitat dels Mossos, un cos que, segons el seu judici, havia tingut un comportament professional “correcte durant molt de temps fins que s’han contaminat de la política equivocada dels representants del govern català”.

González ha assenyalat que és “legítim defensar un projecte independentista” però “des de les regles de joc”. El que no creu “possible és imposar unilateralment un projecte als altres violentant les regles bàsiques de la convivència democràtica”.

“El problema de Catalunya es pot resoldre des del respecte a les regles de joc”, ha subratllat. L’expresident ha apostat per fer primer una “petició formal” al govern català perquè tornin a la legalitat i després obriria un diàleg. “Un pot voler canviar la llei, i és legitim, però ha de canviar-la pels procediments previstos per la llei”, ha assenyalat.

González ha destacat també que, més enllà de la crisi política, hi ha una profunda “ruptura de la convivència en pau dels ciutadans”. Una cosa que considera encara més difícil de recompondre que la situació política “encara que recuperem el respecte a la Constitució i a l’Estatut d’autonomia”. Segons ell, cada vegada hi ha més gent “que se sent silenciada” a causa de la política nacionalista del govern català.

Respecte del jugador del FC Barcelona Gerard Piqué, que ha defensat el “dret a votar”, González ha dit que li encantaria explicar-li que la Federació Espanyola de Futbol podria decidir unilateralment canviar les regles del joc, però que llavors quedaria exclosa de les competicions internacionals per no atenir-se a les normes pactades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia