Política

la crònica

referèndum 1-O

Sant Julià ha votat

“Nosaltres no cridem «A por ellos», sinó «Per ella», la República!”, va manifestar ahir l’alcalde de Sant Julià

Una setmana després de l’1-O, i amb el record de l’episodi de la càrrega policial viscuda encara molt present, centenars de veïns de Sant Julià de Ramis van anar ahir al matí al pavelló municipal d’esports de la població per assistir a un acte simbòlic de votació. L’Ajuntament de Sant Julià, la localitat on l’acció violenta de la Guàrdia Civil va frustrar la votació dels veïns al seu col·legi electoral i també la del president, Carles Puigdemont, va fer una crida als municipis del voltant perquè els cedissin una urna on fer efectiu el dret a decidir en un gest de reivindicació de la seva dignitat com a poble. I els organitzadors del referèndum a Quart no van dubtar gens a oferir-los una de les tres urnes que es van fer servir per a la jornada electoral, una jornada que es va desenvolupar sense incidents però sempre amb la guàrdia ben alta per les tristes notícies que els arribaven de diferents punts de la comarca, com ara de Sant Julià.

L’acte d’ahir va començar amb la formació d’una cadena humana integrada per ciutadans de poblacions veïnes. D’aquesta manera, l’urna va anar passant de mans d’un extrem de la cadena, situada a la porta del pavelló, fins al mig de les instal·lacions, on la mesa electoral s’havia tornat a constituir amb els mateixos membres de diumenge passat, visiblement emocionats. A la mesa, novament les paperetes que, en aquesta ocasió, van ser a l’abast d’un grup reduït de veïns del poble. Després de les votacions simbòliques, un llarg aplaudiment. I tot seguit, diversos parlaments. “Amb aquest acte volem donar l’escalf a tot el poble”, va manifestar Pere Pujolràs, primer tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Sant Julià, que va agrair als veïns de Quart la seva solidaritat. “La gent de Quart us hem portat una urna i un poema; no hi ha res més revolucionari”, va exposar Quim Vilar. Representants dels organitzadors de l’1-O a Quart van llegir el poema Elefants, d’Estel Solé. Un poema que en l’estrofa final diu: “Potser en el proper número, en lloc de fer com sempre, hauríem d’estirar la cadena que ens ha lligat tan curt, i sortir d’aquest tendal que ja fa olor de ranci. Aquí ens han pres per burros, i nosaltres som elefants.” Un altre cop, molts aplaudiments. En la seva intervenció, l’alcalde de Sant Julià, Marc Puigtió, va recordar l’assalt policial al pavelló, les destrosses causades pels cinquanta agents de la Guàrdia Civil, les 40 persones que van haver de rebre assistència sanitària al CAP i la que va requerir d’ingrés hospitalari. El consistori té previst de presentar una querella per les destrosses ocasionades al pavelló, que pugen a 13.600 euros, i una altra de conjunta amb els veïns pels danys personals. En el discurs, Puigtió també va expressar el seu agraïment a Quart i a altres municipis on els vilatans es van adreçar per votar, com a Medinyà i Celrà. “Votar no pot dividir mai. Nosaltres no cridem «A por ellos», sinó «Per ella», la República!”, va manifestar l’alcalde de Sant Julià. El cant de L’estaca i el d’Els segadors va cloure l’acte. Després, el pavelló d’esports de Sant Julià, que l’1-O va ser testimoni mut d’una brutalitat sense precedents, segons es va recordar en un dels parlaments, va ser escenari d’un partit de futbol sala. El poble recupera a poc a poc la normalitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic Badalona

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona