Política

procés sobiranista

Tremosa diu que es declararà la independència i que després es negociarà

L’eurodiputat del PDeCAT diu que “hi ha milions de vots que estan empenyent i s’ha arribat a la fi del camí”

Una de les possibilitats, després de la DUI, és que els seus efectes quedin suspesos un temps mentre s’arriba a acords amb Espanya

El referèndum no ha estat una broma, un joc. Això ha expressat aquest matí l’eurodiputat del PDeCAT Ramon Tremosa en una entrevista a Onda Basca. Ha manifestat el seu ple convenciment que Puigdemont declararà la independència i que després s’obrirà un escenari nou, obert a la negociació amb l’Estat espanyol. “Si el referèndum fóra una broma, el govern espanyol no hagués violentat tants drets fonamentals i no hagués enviat tants policies a obrir caps a les escoles, no hi hauria tants països parlant de Catalunya... No sé quina formula farà servir per declarar la independència La gent s’està manifestant als carrers de fa anys. I els últims anys, dos terços dels vots, o més, han estat per a l’independentisme i pro-referèndum. El PP i el PSC estan en mínims a Catalunya. Això explica que ahir vinguessin a Catalunya centenars d’autocars de tot Espanya i per això hi havia més espanyols que catalans. Tothom té dret a manifestar-se, però cal fer notar que hi ha hagut un tomb a l’escenari català. I, sobretot després de l1-O, Rajoy ha perdut més vots i legitimitat que no pas el contrari. L’espai de l’espanyolisme després de l’1-O s’ha fet més petit, no més gran. Les enquestes ens diuen que 3 de cada 4 persones entre 18 i 30 anys a Catalunya són independentistes. Són dades del CIS, de Madrid. El temps no corre a favor de la porra i la repressió de Madrid. Els que van anar amb el lema del no a la independència, el 27-S van aconseguir el 39% dels vots. Els que anàvem amb el sí, un 48%, I no faig trampes dient que van votar al sí els que no van votar no.”

Tremosa ha carregat contra la premsa de Madrid, la qual, ha dit , “explica una realitat inexistent que satisfà les expectatives del partit de torn”. “Al col·legi electoral jo tenia gent al costat que mai havia votat partits independentistes i em deia «No volem seguir més temps en un Estat que rebenta escoles!». Van trencar despatxos, portes, taules cadires... No era només agafar unes urnes, hi havia una voluntat d’humiliar evident. He vist els vots de diferents barris on els partits independentistes tenen menys pes i allí centenars de persones van defensar el seu dret a vot!”.

Tremosa està convençut que demà es declararà la independència i s’obrirà i¡un període de negociació. “És evident que no tenim el control de fronteres, ni una agència tributària en marxa... És obvi! Són coses que falten. Escòcia també ho va reconèixer. I va distingir entre el moment de la independència, després del referèndum, i tot el que calia negociar amb el govern britànic per repartir passius i actius, i la consegüent declaració efectiva d’independència. És una obvietat! Això es vol presentar com una renúncia, i no és així. Hi ha milions de vots que estan empenyent perquè canviïn les coses i s’ha arribat a la fi del camí.”

Tremosa diu que Puigdemont farà servir el modus convenient per declarar la independència. I l’escenari següent pot ser divers. Es podria, per exemple, fer com Eslovènia. “Puigdemont pot declarar la independència. I pot suspendre els efectes durant en un temps, per seure en una taula amb el govern espanyol, i sense condicions, acordar un referèndum pactat.” Això, ha conclòs, no ha de representar frustració: “Mai hem dit que tot això fos fàcil i ràpid. Estem disposats a esperar el que faci falta.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES