Política

Procés sobiranista

La CUP exigeix que Puigdemont respongui un “sí nítid” i proclami la república

El consell polític de la CUP ha aprovat aquest dissabte “exigir” al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, que respongui de forma “nítidament afirmativa” al requeriment del govern espanyol sobre si ha declarat la independència, i que aixequi la suspensió de la mateixa i proclami la república.

Segons ha explicat als periodistes la portaveu del secretariat nacional de la CUP, Núria Gibert, el consell polític ha rebutjat la proposta d’abordar negociacions que puguin derivar en una reforma constitucional, perquè “la gent ha votat república” i “cal defensar amb coherència” el resultat del referèndum del passat 1 d’octubre.

Ha anunciat, en aquest sentit, que la CUP treballarà per promoure mobilitzacions a tot Catalunya durant la setmana que ve i que la participació d’aquesta formació al Parlament a partir d’ara estarà condicionada a la resposta que Puigdemont doni al requeriment del Govern.

Al seu entendre, “hi ha hagut un canvi de context a partir del dia 10”, ja que el president Puigdemont no va actuar segons allò previst “ni d’acord amb les expectatives de bona part de la societat catalana”, i la suspensió de la declaració d’independència, ha afegit Gibert, “genera confusió, certa frustració, no és transparent i no està a l’altura del que requereix el moment”.

Gibert ha assegurat també que “l’Estat espanyol, o el bloc PP-PSOE-Ciutadans, com vulguin, no dóna cap tipus de marge”. “No hi ha diàleg possible ni mediació, ni espai on es puguin asseure els dos interlocutors de forma horitzontal. Donem per impossible el diàleg”, ha remarcat.

“Això necessàriament ens porta a exigir a Puigdemont que doni una resposta nítidament afirmativa al requeriment de l’Estat i que vagi acompanyada d’un acte de solemnitat que doni resposta al resultat de l’1 d’octubre, per tant la proclamació de la república”, ha manifestat. “Seguint el fil de coherència del que la gent va defensar als col·legis, les urnes, posant en perill els seus càrrecs o els seus cossos, no es pot més que defensar el resultat de les urnes”, ha postil·lat.

Sobre la seva posició parlamentària, ha apuntat que la CUP “no entrarà en una lògica de debat al Parlament sobre assumptes quotidians, com si res hagués passat, com si no hi hagués hagut un mandat explícit de proclamació de la república”. “No entenem mitges tintes ni pactes constitucionals, ni pactes en els despatxos ni mediacions entre les elits. El dret a la república és de tots i toca ara defensar-ho més que mai”, ha afegit.

Preguntada per com creu que s’hauria de produir la proclamació de la república que exigeix a Puigdemont, Gibert ha recordat que les recents lleis aprovades pel parlament indiquen que ha de ser aquesta càmera qui ho faci i que “qui la proclami o la llegeixi és secundari”.

Sobre la possibilitat de convocar “eleccions constituents”, Gibert ha considerat aquest un escenari “inversemblant” perquè “només es poden convocar eleccions constituents si prèviament s’ha declarat la república”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Manos Limpias admet que la seva denúncia es basa només en informacions periodístiques

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona