Política

Allau de crítiques a Trump per la seva estratègia de tensió amb el règim iranià

Els aliats europeus li recorden que no pot liquidar pel seu compte l’acord nuclear amb Teheran

Rouhani diu que els EUA estan “més aïllats que mai”

Els governs europeus que van firmar l’acord nuclear amb l’Iran el 2015 han sortit a defensar el pacte després que Donald Trump provoqués una altra escalada de tensió en negar-se a certificar-lo i amenacés de retirar-se’n.

El Regne Unit, França i Alemanya alerten que l’acord amb Teheran respon a “un interès de seguretat nacional compartit” i la UE, també signant del text, negava el dret de “cap país a liquidar en solitari” un acord “que funciona”. En un comunicat conjunt, la premier britànica, Theresa May, la cancellera Merkel i el president francès, Emmanuel Macron, van assegurar que segueixen “compromesos” amb un acord que “continua en vigor”. També Rússia va criticar l’estratègia de Trump.

Macron va fer un pas més i va telefonar al president iranià, Hassan Rouhani, per confirmar-li “el compromís de França” amb l’acord del 2015 i fer-lo partícip de les seves “ganes” de viatjar a Teheran.

Rouhani, per la seva banda, també va carregar contra l’última decisió de l’inquilí de la Casa Blanca: “Pot un president anul·lar pel seu compte un tractat internacional multilateral? Sembla que [Trump] ignora que aquest no és un acord bilateral només entre l’Iran i els EUA.” Washington, hi va afegir Rouhani, està “més aïllat que mai”.

El règim iranià va advertir també que seguirà desenvolupant les seves capacitats defensives malgrat les amenaces. Durant una visita de diversos ambaixadors europeus a Teheran, Rohani va instar la UE a assumir “un paper constructiu” per salvaguardar l’acord nuclear. “Soscavar el pacte implica soscavar la seguretat i l’estabilitat de la regió i del món. Esperem que la UE impedeixi moviments erronis que siguin perjudicials per a la pau i la cooperació internacionals”, va declarar el president iranià. Per Rouhani, la situació és “molt delicada” i va insistir que les activitats nuclears de Teheran “sempre seran pacífiques” i que el seu país no serà el primer a violar el pacte, que limita les activitats nuclears de l’Iran a canvi d’un aixecament parcial de les sancions internacionals. Trump va amenaçar d’abandonar l’acord –firmat entre l’Iran i la Xina, França, Rússia, el Regne Unit, els EUA, Alemanya i la UE– si no se’n corregeixen els “defectes” mitjançant una negociació internacional o una llei del Congrés nord-americà.

Suport saudita

El Congrés té ara 60 dies per decidir si torna a imposar sancions a Teheran, tot i que el govern de Trump no li ha recomanat que prengui aquesta mesura, segons va dir el secretari d’Estat, Rex Tillerson. El líder dels EUA també va fer pujar la tensió amb l’Iran en sancionar els Guardians de la Revolució iraniana –un cos militar d’elit que dona suport als governs de l’Iraq i Síria en la seva lluita contra Estat Islàmic– acusant-los de patrocinar el terrorisme.

A diferència dels europeus firmants de l’acord, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va aplaudir el president nord-americà per la seva “valenta decisió”. També l’Aràbia Saudita, monarquia sunnita que tem l’ascens del seu gran rival xiïta, l’Iran, va celebrar l’ “estratègia ferma” de Washington.

Alemanya alerta del perill d’una “guerra propera”

Redacció

El ministre alemany d’Afers Estrangers, Sigmar Gabriel, va ser qui va anar més lluny, ahir, en les reaccions europees en advertir que la posició sobre l’Iran del president Donald Trump col·loca Europa davant del “perill d’una guerra relativament propera”. La declaració feta divendres al vespre pel president dels EUA suposa “un missatge complex i perillós”, va declarar Gabriel a la ràdio pública alemanya Deutschlandfunk, en què es va pronunciar també contra la imposició de més sancions contra Teheran. Un abandonament de l’acord nuclear amb l’Iran, hi va afegir el cap de la diplomàcia alemanya, representaria un “retrocés” que podria empènyer la república islàmica a desenvolupar armes atòmiques.

La declaració de Gabriel, del Partit Socialdemòcrata alemany, es va afegir al comunicat conjunt dels caps de govern de Berlín, Londres i París difós després de la intervenció de Trump.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA