Política

medi ambient

incendis forestals

Almenys 4 morts a Galícia i 31 a Portugal en l’onada d’incendis a la península

La policia afirma que la majoria dels focs són provocats i que a la zona de Vigo els autors estan organitzats

El fum i els núvols baixos n’entorpeixen l’extinció

Creix el nombre de morts pels centenars d’incendis que assolen Galícia, Astúries i Portugal i alhora s’eleva la indignació perquè la Xunta va retallar en prevenció i extinció, i perquè la majoria de focs han estat provocats, com a mínim en terres gallegues, on ahir encara n’hi havia un centenar d’actius. A més, una quinzena d’incendis estaven en alerta 2 per la proximitat a poblacions, si bé al vespre aquest registre havia baixat a nou. Els morts a Galícia són quatre avis: dos homes, un de San Andrés de Comesaña (Vigo) i un de Carballeda de Avia (Ourense), i dues dones, per la caiguda d’un arbre cremant a Nigrán (Pontevedra).

A Astúries, 35 incendis van obligar a desallotjar els veïns de les localitats de Gillón, La Viliella i Larón, a Cangas del Narcea, i a tallar dues carreteres. Mentrestant, Portugal ha batut el seu rècord d’incendis, amb més de 300 (ahir encara n’hi havia 145 d’actius), que s’enfilaven cap a terres gallegues, on des de dijous han cremat més de 4.000 hectàrees. El nombre de víctimes mortals en territori lusità s’enfila fins a les 31, a més de la cinquantena de ferits, quinze dels quals, en estat greu.

Al municipi de Mira (Coïmbra), tres fàbriques han quedat destruïdes. Les escoles s’han tancat i no hi ha internet ni vies de comunicació al municipi. El govern portuguès ha declarat zona catastròfica la part nord del riu Tajo.

La policia espanyola va dir ahir que la majoria dels focs a Galícia han estat provocats i assenyala que els autors van actuar de manera organitzada, almenys a la zona de Vigo. Així ho va afirmar el comissari de Vigo-Redondela, Manuel Teijeiro, després de reunir-se amb els presidents del govern espanyol i de la Xunta, Mariano Rajoy i Alberto Núñez Feijóo, respectivament. Amb tot, el comissari va dir que encara no se sap quants focus hi ha hagut. De moment, ho investiga la policia científica.

També ahir, Protecció Civil va activar el pla estatal contra incendis forestals i el Ministeri de l’Interior va reunir el comitè estatal de coordinació per analitzar la situació.

El fum dels focs i els núvols baixos dificulten les operacions aèries, però, tot i això, la conselleria de Medi Rural va dir que sis helicòpters lluitaven ahir per extingir-los.

Cap a Cantàbria

Un núvol de fum i cendres dels incendis a Galícia i Astúries arribava ahir a la costa de Cantàbria. Per això, les autoritats van recomanar a les persones amb problemes de salut que no sortissin al carrer. El pronòstic de pluges per avui, després del pas de l’huracà Ofèlia, podria donar una mica de treva.

La Generalitat ha ofert a la Xunta tres unitats del Grup de Suport d’Actuacions Forestals (GRAF) i analistes per ajudar en la lluita contra els focs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona