Política

Setge al procés sobiranista

Barcelona atura l’acció política com a protesta

El consistori fa una condemna oficial de les detencions de Cuixart i Sànchez

El PSC rebutja anomenar-los “presos polítics”

L’Ajuntament de Barcelona va voler visualitzar ahir, a un doble nivell, el seu rebuig a les detencions dels presidents de l’ANC i Òmnium. Un primer gest va ser decretar la suspensió de tota activitat institucional fins demà, decisió que ja va topar amb les crítiques immediates de Ciutadans o el PP, que argumenten que la corporació queda en una situació de paràlisi per motius partidistes. Aquesta aturada de l’agenda municipal va tenir una primera conseqüència immediata, com va ser la no celebració de quatre comissions municipals on s’havien de començar a tractar qüestions substancials, com ara l’aprovació de les ordenances fiscals pel proper exercici fiscal. La necessitat, però, de tenir ratificades les noves taxes i tributs municipals abans que acabi l’any, propiciarà que s’hagi de convocar una sessió extraordinària de l’economia en un marge de dies.

La mesura de cessar l’activitat del consistori va ser adoptada en una reunió de la junta de portaveus celebrada al matí, i va rebre el suport de totes les formacions, inclòs el PSC, i l’oposició de Cs i el PP. Aquest front, però, es va esberlar a l’hora d’acordar el contingut d’una declaració institucional on es demana la posada en llibertat de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i es condemna l’actitud del govern estatal. BComú, PDeCAT, ERC, la CUP i el regidor no adscrit Gerard Ardanuy van avalar la redacció, però el PSC se’n va desdir en l’últim moment, si bé assegura que comparteix la reivindicació troncal del text, com és la demanda d’excarceració dels detinguts. Fonts socialistes admetien que no se sentien còmodes en la catalogació d’ambdós com a “presos polítics”, si bé afegien que el fet clau per no firmar la declaració va ser que no es va incloure una crítica explícita a la possibilitat d’una DUI.

LA FRASE

Catalunya s’ha llevat trista i molt més preocupada. Unes detencions per motius polítics no s’entenen
Ada Colau
alcaldessa de barcelona

Missatge de calma de Colau sobre l’economia local

Mentre els portaveus dels grups municipals es reunien per acordar una resposta a les detencions de Sànchez i Cuixart, l’alcaldessa de Barcelona es veia amb representants de diversos sectors econòmics de la ciutat. Una trobada que tenia com a principal propòsit vendre una imatge de fortalesa i tranquil·litat sobre l’economia local, en un moment en què els anuncis de canvis de seu d’empreses com a conseqüència del procés omplen planes i planes de diaris. A la sortida del conclave, Colau manifestava que tot i que entre els presents “hi ha pluralitat d’idees sobre quina ha de ser la relació entre Catalunya i Espanya”, va haver-hi coincidència sobre la necessitat que el conflicte actual “es desescali”. I perquè això passi, va afegir l’alcaldessa, els participants van mostrar la seva preocupació sobre l’impacte que podrien tenir decisions com l’aplicació de l’article 155 o la declaració d’una DUI. Respecte de l’opinió d’empresaris o sindicats, Colau va admetre que hi ha preocupació pel fet que la situació d’incertesa actual “s’allargui molt més en el temps i pugui acabar frenant inversions”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona