Política

El govern manté l’oferta de diàleg a l’espera del 155

Turull avisa que la Generalitat no es “rendirà” i continua “compromesa” amb el mandat de l’1-O

El TC anul·la la llei del referèndum, nega l’autoritat del Parlament i el dret a l’autodeterminació

L’estratègia del govern és clara: fer evident que l’única institució que aposta pel diàleg és la catalana i que La Moncloa s’hi nega en rodó. Per això, ahir, el conseller de la Presidència i portaveu de l’executiu, Jordi Turull, va seguir al peu de la lletra el guió: Puigdemont manté la porta oberta a dialogar “sense condicions” i així serà fins demà, quan expira el termini donat per Rajoy per rebre una resposta afirmativa o negativa sobre si la Generalitat ha declarat la independència. A partir de demà, el govern espanyol podria activar l’article 155 i retallar encara més l’autogovern català. El que farà Puigdemont un cop es premi el botó del 155 és una incògnita que ahir, una vegada i una altra, Turull es va negar a revelar. Si la Generalitat té un pla traçat per afrontar els efectes del 155 –i de la intervenció ja en marxa de les seves finances– és un altre interrogant que l’executiu defuig, apel·lant a la seva “oferta sincera de diàleg”, a la mediació internacional i al bloqueig infranquejable amb el qual Madrid respon.

A partir de la resposta de Rajoy a l’oferta de diàleg de Puigdemont, la Generalitat actuarà. Això sí, Turull va advertir a La Moncloa que, si es nega a la negociació, “no compti” amb la “rendició” de la Generalitat, que manté el seu “compromís irrenunciable amb el mandat de l’1-O”. El conseller d’Exteriors, Raül Romeva, va reblar el missatge cap a la comunitat internacional: va reiterar que el conflicte entre Catalunya i Espanya “no és un afer intern” i va denunciar l’actual “percepció d’indefensió jurídica”. “El que no va fer mai el tribunal d’ordre públic durant el franquisme ho ha fet ara el seu hereu, en ple segle XXI”, va etzibar Turull, en relació amb els empresonaments de Cuixart i Sànchez, dues figures que va situar en el “pacifisme militant”.

Enmig de la roda de premsa posterior al consell executiu, es va conèixer que el Tribunal Constitucional havia anul·lat la llei del referèndum. “Que ràpid”, va fer, sarcàsticament, Turull, que va subratllar que faran “cas a la legitimitat de les lleis catalanes”. La sentència, per unanimitat, no només declara inconstitucional la llei sinó que nega l’autoritat del Parlament, a qui acusa d’haver incorregut en “greus trencaments del procediment legislatiu” i haver afectat “els drets de les minories”. Pel TC, la llei vulnera “la supremacia de la Constitució, la sobirania nacional i la indissoluble unitat de la nació espanyola”. El text, molt dur, no s’està de remarcar que “el dret d’autodeterminació no està reconegut dins la Constitució” (el govern apel·la al dret internacional, que el contempla). La sentència recorda que l’Estat té “una competència exclusiva” sobre referèndums i que “no totes les matèries” poden “sotmetre’s a consulta popular autonòmica”. En concret, precisa que “la redefinició del subjecte titular de la sobirania” s’ha de vehicular via “referèndum de revisió constitucional”. I recorda que “el poder sobirà” només pertany “a la nació espanyola”.

QUÈ DIU LA SENTÈNCIA

Un poder que nega expressament el dret es nega a si mateix com a autoritat mereixedora d’acatament
Ni el poble de Catalunya és titular d’un poder sobirà, exclusiu de la nació espanyola constituïda en Estat
La redefinició de la identitat és una qüestió que s’ha de vehicular per la via del referèndum de revisió constitucional
la crònica

‘L’estaca’ més aspra

Anna Ballbona

En aquests dies vertiginosos s’han succeït les concentracions per alçar la veu davant la repressió de l’Estat espanyol. L’empresonament dels líders de les entitats sobiranistes sota l’acusació “inversemblant” de sedició –com l’adjectivava ahir un portaveu d’Òmnium– marca una nova ratlla traspassada. Un estrènyer una mica més el setge sobre els dirigents de l’independentisme. I així es reflectia, ahir, en els rostres dels consellers del govern, quan van sortir a la plaça Sant Jaume per sumar-se a l’aturada de rebuig als encarceraments. Cares molt serioses i contretes, de gravetat. Força gent els esperava i va rebre els primers consellers que van treure el cap amb aplaudiments. El titular de Cultura, Lluís Puig, els va tornar els aplaudiments, amb un posat igualment tensat. El govern havia interromput la seva reunió habitual dels dimarts per participar en la protesta. D’aquí que es pugui elucubrar sobre si algun rostre oferia una tensió afegida per alguna contingència interna (era la primera trobada del govern després de la no declaració d’independència de Puigdemont al Parlament).

En el moment d’encaminar-se cap al mig de la plaça, el vicepresident Junqueras va estar parlant estona amb el conseller d’Empresa, Santi Vila. Quan tothom ja estava situat, la plaça va començar a cantar L’estaca, animada per un home amb guitarra present en totes les protestes recents. Va ser una estaca aspra, a dues veus perquè les dues bandes de la plaça s’encavalcaven. Clara Ponsatí (Ensenyament), Meritxell Borràs (Governació) i Josep Rull (Territori) van ser dels consellers que més van inflar els pulmons. També es va apreciar que hi ha gent que encara no sap la lletra sencera de la cançó-himne. Es va veure el president Puigdemont i l’alcaldessa Ada Colau –el govern de Barcelona, ERC i el PDeCAT s’havien sumat a la concentració– comentar la jugada. Colau ho feia com ho fan els futbolistes, amb una mà mig tapant-se la boca. Hi va haver crits de llibertat, cartells demanant l’alliberament dels “presos polítics” i abraçades sentides als membres d’Òmnium i l’ANC. Aquests, amb representants sindicals, van portar una pancarta: “En defensa dels drets i llibertats”. Un home va cridar a la vaga indefinida, i una dona, al seu costat, li va respondre tot de seguit: “No, que si no ens quedarem sense quartos.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA