Política

Setge al procés sobiranista

Mobilització contra repressió

Els partits i les entitats sobiranistes denuncien la “ repressió” i “persecució” política de l’Estat espanyol

Anuncien mobilitzacions permanents

JxSí i la CUP negocien de nou un ple per a la ruptura

Denúncia unànime i reiterada de la “repressió” i “persecució” política que l’Estat exerceix sobre el govern, les entitats i les institucions catalanes. L’estratègia de les últimes hores passa per posar en evidència, aquí i a Europa, el comportament de l’Estat espanyol que envia a presó provisional per un presumpte delicte de sedició els presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La raó, la seva actuació durant la protesta multitudinària davant del Departament d’Economia el 20 de setembre passat. I contra aquesta repressió, segon missatge del dia, mobilització permanent i acció directa del ciutadà.

“Llibertat presos polítics!” va ser el clam més escoltat ahir tant en les concentracions del migdia com en la mobilització multitudinària de les vuit del vespre arreu de Catalunya. A Barcelona, la concentració va aplegar unes 200.000 persones, segons la Guàrdia Urbana. Espelmes, estelades i fulls de protesta demanant, en diferents idiomes, la llibertat dels presos inundaven ahir al vespre els espais en què es van celebrar les concentracions silencioses. Al matí, governants i ciutadans s’unien davant de les institucions per demanar la llibertat de Sànchez i Cuixart.

Un dels actes més polítics va tenir lloc al migdia, amb la intervenció del grup parlamentari de Junts pel Sí al Parlament. Van ser els primers a posar el dit a la nafra i denunciar l’actuació “repressiva” i la “persecució” de l’Estat. Després s’hi van afegir la CUP, Catalunya Sí que es Pot i les entitats sobiranistes al llarg de tot el dia.

“Ens volen eliminar”

Una de les intervencions més dures contra aquesta manera d’actuar de l’Estat espanyol la va protagonitzar, des de la sala de premsa del Parlament, la diputada i portaveu de la coalició, Marta Rovira. La republicana va criticar durament la situació de “vulnerabilitat” i la pèrdua “de la inviolabilitat parlamentària” que afecta els membres del govern i els parlamentaris independentistes per poder aplicar el mandat democràtic sorgit fa dos anys de les urnes del 27-S. El president del grup, Lluís Corominas, del PDeCAT, fins i tot va acusar el govern espanyol de ser uns “covards” perquè s’amaguen “darrere de jutges, fiscals i tribunals per no fer política”.

Però el missatge de Junts pel Sí no anava dirigit únicament als membres del govern espanyol sinó també als grups de l’oposició que, amb les seves actuacions, han intentat des del primer dia de la legislatura “bloquejar” l’activitat de la majoria amb la presentació de “recursos, querelles i requeriments” i que ara, a més a més, són partidaris de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. “Els fem corresponsables” d’aquesta “clara persecució política”, va assenyalar Rovira. “Ens volen eliminar i per això demanen (l’oposició) eleccions”, hi va afegir.

El grup de JxSí va anar més enllà de la denúncia i va brandar la “repressió” de l’Estat per justificar que, de moment, estiguin obligats a guardar silenci respecte a l’activitat parlamentària que han de dur a terme els pròxims dies per executar el mandat democràtic al Parlament fruit dels resultats del 27-S i de l’1-O. A hores d’ara l’empresonament de Cuixart i Sànchez no altera els plans ni la voluntat de celebrar un ple la setmana que ve per bastir el que va quedar pendent durant la compareixença del president Puigdemont, en què l’oferta de diàleg a Rajoy va substituir una declaració d’independència i l’inici d’un procés constituent. Aquests són els deures pendents que es podrien executar en el ple de la setmana que ve, tot i que els grups parlamentaris que hi donen suport, JxSí i la CUP, estudien ara la millor fórmula parlamentària. No en va, el missatge de denúncia de la repressió de l’Estat coincidia amb el compromís de determinació. “Nosaltres no ens hem agenollat, estem dempeus”, asseverava Corominas. El dirigent també va avançar que pròximament iniciaran converses amb la resta de forces parlamentàries perquè es puguin implicar en la resposta a la violència de l’Estat espanyol.

Aquesta “proposta extensiva” que anunciava el president de Junts pel Sí venia precedida de la petició del diputat de Catalunya Sí que es Pot, Albano Dante Fachin, de crear “punts de trobada que permetin fer front als temps que vivim”, va reclamar. Una oferta que el líder de Podem a Catalunya va fer extensiva al PSC després de lamentar “la manca de diàleg” que fins ara ha practicat la coalició de Junts pel Sí. Fachín va suggerir ajuntar esforços a l’entorn del “procés constituent”.

El treball conjunt de JxSí i la CUP al Parlament, així com la feina de l’executiu també té el focus dirigit en l’aplicació de l’article 155 de la Constitució amb què el govern de Mariano Rajoy vol que les institucions catalanes “retornin a la legalitat”. Els detalls es podrien conèixer demà, quan finalitza el termini que ha marcat Rajoy a Puigdemont, o bé divendres, quan el Consell de Ministres detalli l’actuació. De la seva naturalesa dependrà la resposta que es doni en el ple de la setmana que ve, tot i que no es descarta avançar-lo. En el calendari només hi ha una data en vermell, el dilluns de la setmana que ve per a la Junta de Portaveus que acordi la data i l’hora del ple. Del contingut ja se n’ocuparan els grups que tenen majoria absoluta i que hores d’ara es debaten entre celebrar un debat de política general, el PDeCAT i ERC en són partidaris, o bé un ple monogràfic sobre la república que defensa la CUP. La celebració del ple no està exempta de dificultats després que el Tribunal Constitucional obligués, per primera vegada, a suspendre el ple en què havia de comparèixer Puigdemont en base a la llei de referèndum anul·lada pel TC i des d’ahir ja suspesa.

Reunió del PDeCAT

Els exconvergents s’afegeixen avui a la convocatòria d’un conclave amb les bases del partit que la setmana passada ja van celebrar ERC i la CUP. L’objectiu també és analitzar la sessió anterior del Parlament, la carta de Rajoy, les detencions de Sànchez i Cuixart i l’estratègia a seguir a partir d’ara amb la CUP per tal de donar resposta al mandat democràtic del 27-S i de l’1-O.

LES FRASES

Hi ha una clara persecució política i les causes judicials que veiem que s’estan fent són muntatges
Marta Rovira
POrtaveu de Junts pel sí
És la Constitució a cop de porra, actuen darrere de jutges i fiscals; són uns covards
Lluís Corominas
president de junts pel sí


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona