Política

El jutge que investiga l’1-O aixeca el secret de sumari avui, set mesos després

Les escoltes telefòniques autoritzades pel magistrat s’han usat per acusar Sànchez i Cuixart a l’Audiencia Nacional

De los Cobos dona l’informe al TSJC

Llum davant l’opacitat. El titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, el magistrat Juan Antonio Ramírez Sunyer, aixecarà finalment avui el secret de sumari, set mesos després d’investigar suposades irregularitats del govern català vers la recopilació de dades fiscals de ciutadans, un cas que va derivar a descobrir, per la policia judicial de la Guàrdia Civil, els preparatius del referèndum, amb més de 40 escorcolls i catorze detencions de càrrecs públics.

El secret de sumari és una indefensió i els jutges limiten aquest dret de defensa perquè es fan mesures invasives, com ara permetre escoltes telefòniques dels investigats. Aquest és el cas del jutge i exsenador d’ERC Santiago Vidal, amb qui va començar aquest procés penal (per unes afirmacions que ell va desmentir, però per les quals el jutge del 13 encara no l’ha citat per aclarir-les). També es van fer escoltes a l’exsecretari general d’Economia, Josep Maria Jové, detingut el 20 de setembre passat, junt amb altres càrrecs.

Aquestes detencions van provocar una gran manifestació pacífica als carrers de Barcelona i davant la seu del Departament d’Economia, fets pels quals la magistrada de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela ha posat en presó preventiva els presidents d’Òmnium i de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, acusant-los del delicte de sedició en no haver permès la sortida de la comitiva judicial de l’edifici d’Economia, tot i admetre que van “intentar negociar durant almenys cinc cops amb les forces de seguretat”. Hi afegeix, però, que “la seva finalitat” era assolir la independència de Catalunya. L’enllaç d’aquests dos processos penals també es reflecteix en el sumari secret del jutjat 13. La setmana passada la Guàrdia Civil va informar d’aquest procés secret la jutgessa de l’Audiencia Nacional, i al qual van tenir accés les defenses (però no els advocats del jutjat 13) perquè aquí no estan secretes. El més sorprenent jurídicament és que s’han inclòs escoltes telefòniques ordenades pel jutjat 13 a unes persones però que són aprofitades per acusar d’altres. Hi podria haver més actes il·lícits, que impliquessin la nul·litat de proves. Per exemple, la Guàrdia Civil va tancar la web de l’ANC, després del referèndum, quan la magistrada del TSJC ho va ordenar abans. I és que, com alerten els penalistes, hi ha tres magistrats investigant els mateixos fets: l’1-O.

D’altra banda, ahir el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, encarregat de coordinar el dispositiu policial per avortar el referèndum, va entregar ahir l’informe que li va exigir la magistrada del TSJC Mercedes Armas, que investiga el govern per l’1-O. Per iniciativa pròpia i sense requeriment, els Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i la policia espanyola van presentar des de la setmana passada els respectius informes a la magistrada.

El director d’El Punt Avui, citat a declarar

La Guàrdia Civil ha citat a declarar divendres el director d’El Punt Avui, Xevi Xirgo, en relació amb la investigació que està realitzant el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona. Segons la citació, se’l convoca en relació amb la publicitat de l’1-O. També s’ha citat la presidenta en funcions de la CCMA, Núria Llorach, i el director de Directe.cat, Joan Puig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia