Política

Cuixart i Sànchez, en mòduls separats a Soto del Real

El líder de l’ANC demana el trasllat perquè un pres li crida “viva Espanya”

Un és al mòdul 1 i l’altre, al 4

Els líders de l’ANC, Jordi Sànchez, i d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que van ingressar a la presó de Soto del Real dilluns passat al vespre per ordre de la jutgessa de l’Audiencia Nacional Carmen Lamela, estan des d’ahir en mòduls separats. Segons van indicar fonts pròximes al centre penitenciari, un d’ells està internat al mòdul 1 i l’altre, al 4, separats dels presos més famosos com ara Jordi Pujol Ferrusola, Ignacio González i Gerardo Díaz Ferrán, que estan en altres mòduls, com ara el 8 i el 10.

Les mateixes fonts han indicat que els dos presos estan reclosos en mòduls molt tranquils, amb presos primaris; és a dir, que delinqueixen per primera vegada, amb alguns d’edat més avançada o també amb alguns interns en segon grau.

Jordi Sànchez va sol·licitar a un funcionari el seu trasllat a un altre mòdul després que un pres es dirigís a ell per dir-li “viva Espanya”. Fonts penitenciàries van indicar que el treballador de la presó li va explicar que el mòdul en què esta és segur i que no hi ha motius per traslladar-lo a una altra zona.

A cap dels dos reclusos se li ha aplicat el protocol de prevenció de suïcidi i a tots dos se’ls va sotmetre als tràmits habituals en qualsevol ingrés.

Per altra banda, En Comú Podem ha demanat la compareixença parlamentària del ministre de Justícia, Rafael Catalá, perquè expliqui si ha sol·licitat al fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, que promogui la petició de presó preventiva de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. La iniciativa la va registrar el diputat Jaume Moya, que vol que el ministre expliqui si va donar instruccions a Maza, com permet fer l’article 8.1 de l’estatut orgànic del ministeri fiscal.

Moya recorda que el fiscal va demanar la presó preventiva sense fiança per als dos líders independentistes, com finalment va acordar la jutgessa Carmen Lamela, i vol saber si ho va fer per instrucció de l’executiu o si va ser una decisió de Maza.

“No se’ns va anar de les mans”

Josep Lluís Trapero va defensar davant la jutgessa de l’Audiencia Nacional durant la declaració de dilluns que el 20-S va tenir controlada la situació davant la conselleria d’Economia. “No se’ns va anar de les mans”, diu a Carmen Lamela en un moment de l’interrogatori, que es va filtrar ahir. El major dels Mossos sosté que tenia a punt el dispositiu perquè la secretària judicial sortís, però que ella s’hi va negar perquè ho volia fer amb la resta de guàrdies civils. Els agents que feien l’escorcoll van explicar a un inspector dels Mossos que, per problemes informàtics, els ocuparia tota la nit. Això contrasta amb la interlocutòria de Lamela, que recull que la secretària va estar retinguda contra la seva voluntat. Trapero al·lega que, en no ser advertit dels escorcolls, no van poder actuar preventivament, però que hi van destinar tots els recursos. També remarca que Jordi Sànchez va actuar de mediador.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona