Política

Setge al procés sobiranista

Malbaratament de pel·lícula

L’Estat destinarà una quantitat milionària i pròpia d’un film de terror al desplegament especial de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional

Hotels i dietes a banda, els tres vaixells llogats costen 60.000 euros al dia, sense el catering

L’imponent desplegament a Catalunya de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil durant les dates que envolten l’1 d’octubre costarà a l’Estat espanyol una morterada de diners. Fins ara, l’única quantitat que s’ha fet pública correspon a una partida de 31,7 milions d’euros, reservada pel Ministeri de l’Interior que dirigeix Juan Ignacio Zoido. Aquest import, però, correspondria a la despesa que suposava mantenir en territori català uns 6.000 agents, fins a una data que ja ha estat superada. Ara el Ministeri de l’Interior ha ampliat l’estada fins al 2 de novembre, com a mínim, i el nombre de policies ha anat fluctuant fins a arribar als 10.000 agents desplaçats, segons els Mossos d’Esquadra.

On van a parar els diners? Els policies que des del 20 de setembre pernocten a Catalunya, lluny de casa, cobren de mitjana uns 1.500 euros mensuals. A aquest import, cal sumar-hi les dietes, que el govern espanyol ha anat incrementant en alguns casos per acontentar uns agents que no semblaven satisfets amb les condicions inicials. Les dietes varien en funció del lloc on els policies estiguin allotjats, però oscil·larien entre els 80 euros diaris, en el cas dels efectius que s’estan en una habitació d’hotel, i els 126 euros diaris que poden arribar a cobrar els professionals que estan allotjats a les casernes de Sant Climent, el Bruc i Sant Boi de Llobregat. Inicialment, abans que alguns policies posessin de manifest el seu malestar, la dieta fixada era de 48,92 euros per cada dia.

A banda dels diners que ingressen als seus comptes corrents els milers de policies desplaçats, mantenir el gran desplegament implica tota una altra sèrie de despeses. Els tres vaixells que ha noliejat el govern espanyol per prestar el servei d’hotel als policies i que estan atracats als ports de Barcelona (2) i Tarragona (1) obliguen a abonar a les navilieres propietàries uns 20.000 euros diaris per cada embarcació. Aquests tres vaixells tenen capacitat per allotjar uns 5.000 agents, tot i que no sempre han estat plens. El de més capacitat és el Rhapsody, amb 2.448 places. Al port de Barcelona també hi ha atracat el Moby Line (batejat popularment com el vaixell de Piuet), de 1.638 places, i a Tarragona hi ha el GNV Azzurra, amb capacitat per a unes 800 persones.

Tant el port de Barcelona com el de Tarragona són propietat de l’Estat, un fet que potser és utilitzat pel govern espanyol per ignorar les taxes que habitualment abonen els vaixells que atraquen en aquestes instal·lacions. En el cas de Barcelona, si l’Estat opta per no pagar al·legant que està allotjat a la seva pròpia casa, el port deixarà d’ingressar uns 230.000 euros, en cas que l’estada no s’allargués més enllà del 2 de novembre. A la despesa per allotjar els policies en embarcacions, s’hi ha de sumar el preu dels hotels. Diversos agents de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil estan allotjats en hotels de tres i quatre estrelles, amb un preu mitjà de 120 euros la nit.

Demanen el relleu

D’altra banda, l’Associació Espanyola de Guàrdies Civils ha demanat al ministre de l’Interior un “relleu urgent” dels agents destinats a Catalunya el mes passat per impedir la celebració del referèndum. A través d’un comunicat, denuncia que sols descansen un dia per setmana i han de suportar “estoicament” els “assetjaments” als establiments on s’allotgen. A més, assenyala “l’allunyament de les famílies i els dubtes sobre com deuen estar vivint tot el que veuen als mitjans de comunicació”.

Tres vaixells llogats
Bona part dels agents que estan desplaçats per aturar el referèndum i les seves conseqüències s’allotgen en tres vaixells que l’Estat ha llogat (dos dels quals, a navilieres italianes) i pels quals es paguen uns 60.000 euros diaris sumant les tres embarcacions, càtering a banda.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA