Política

Procés sobiranista

JxSí i la CUP negocien fer el ple abans que s’apliqui el 155

Els anticapitalistes volen la sessió com més aviat millor i la coalició vol esperar fins dissabte per saber com i quan l’Estat intervindrà l’autonomia

Es plantegen fer un debat de política general

L’intercanvi de cartes entre Rajoy i Puigdemont va intensificar ahir les reunions que al llarg de la setmana porten a terme Junts pel Sí i la CUP. L’objectiu continua sent l’escenificació i l’aprovació, al Parlament, de la declaració d’independència (DI) que el president de la Generalitat va deixar pendent en la sessió plenària del dia 10 en espera que el seu homòleg acceptés el diàleg.

L’anunci ahir de Rajoy d’activar el 155 va fer que es disparessin les alarmes a la cambra catalana. A més a més, en la seva carta el president de la Generalitat, si bé admetia que la declaració no s’havia votat, es mostrava, per primera vegada, disposat a fer-ho si s’aplicava l’article de càstig. Per aquest motiu, les forces independentistes van tornar ahir a negociar el format en què s’hauria de portar a terme aquesta votació conscients, però, que, en qualsevol moment, el TC podria actuar i suspendre la convocatòria d’un ple. Aquesta és la raó principal que JxSí posa sobre la taula per evitar concretar la seva agenda parlamentària. De moment, l’única data en el calendari continua sent la junta de portaveus prevista per dilluns, on s’hauria de decidir la data i l’hora del pròxim ple.

Abans d’exercir el 155

La CUP és partidària de convocar la sessió com més aviat millor, ja que consideren que el 155 ja és efectiu. JxSí no té tanta pressa i vol esperar el Consell de Ministres de dissabte per saber com es tradueix amb fets l’aplicació de l’article. Fonts del grup assenyalen que estan “molt pendents” del “temps i el contingut” que marqui l’Estat. Sembla, però, que si en alguna cosa coincideixen els dos grups parlamentaris és a convocar el ple i votar la DI abans que es facin efectives les mesures del 155, una fase que, es calcula, no arribaria fins d’aquí a vuit o deu dies aproximadament després del vistiplau del Senat. Per aquest motiu, una possibilitat seria que el ple se celebrés dimecres que ve, una data, però, que ningú confirma. Cal tenir en compte que qualsevol activitat parlamentària que es convoqui tindrà com a eix central l’execució del full de ruta independentista, ja que tots dos grups han rebutjat, després de l’1-O, continuar fent política autonòmica al Parlament. En aquest full de ruta independentista, la pròxima parada és fer efectiva la DI perquè la llei de transitorietat jurídica entri en vigor i s’iniciï el procés constituent, que ha de definir el nou país en forma de república al qual s’ha compromès JxSí i la CUP. Respecte a aquest full de ruta, ahir el dirigent de Podem, el diputat Albano Dante Fachin, es va mostrar favorable a participar-hi sempre que el punt de partida sigui el procés constituent pel qual la formació advocava en el seu programa electoral.

Pel que fa al tipus de sessió plenària, sobre la taula de negociació hi ha la possibilitat de celebrar un debat de política general amb què tradicionalment s’inicia, al setembre, el període de sessions i que aquest any encara no s’ha portat a terme.

Un ple amb l’oposició

Cs i el PSC s’han mostrat partidaris de celebrar aquest debat per tractar la situació política del país. Va ser dilluns després de la primera junta de portaveus que es va optar per no convocar cap sessió plenària en espera de la resposta avui de Rajoy. De fet, l’oposició ha lamentat reiteradament al llarg del mes d’octubre que el Parlament estigui paralitzat i no s’hi faci cap activitat. Ciutadans ja va presentar abans-d’ahir un recurs al TC en considerar vulnerats els seus drets perquè no poden exercir el control de les tasques del govern. En cas que se celebri el debat de política general, els grups poden presentar propostes de resolució que han de ser sotmeses a votació durant el ple. La CUP, d’altra banda, era més partidària de celebrar un ple monogràfic sobre la situació, però fonts dels anticapitalistes ja han avançat que no es barallaran pel tipus de cerimònia i que l’important és que se celebri el ple.

LA DATA

21.10.17
dia
per al Consell de Ministres en què Rajoy concretarà el temps i el contingut de la intervenció.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA