Política

Municipal

L’oposició dona treva al PSC pels nous tributs de Mataró

El govern de David Bote aconsegueix que les ordenances fiscals per al 2018 s’aprovin de manera provisional amb el suport de CiU i Cs

La proposta preveu congelar la majoria d’impostos locals

L’oposició de Mataró va donar dijous cert aire al PSC, que governa en solitari des que CiU va abandonar-lo, i va tirar endavant l’aprovació de les ordenances fiscals per a l’any que ve. El fet que només es tractés d’un primer tràmit perquè ara s’engega un període per presentar-hi al·legacions i que la prova de foc arribi al desembre quan el dictamen s’hagi de validar definitivament, va servir per obrir una treva política entre els uns i els altres després de dies de màxima tensió per la celebració i les mobilitzacions del referèndum de l’1 d’octubre i, fins i tot, d’intents per articular una moció de censura per fer fora l’alcalde socialista, David Bote.

CiU, ara primer grup de l’oposició, no es va atrevir a votar-hi en contra perquè la proposta presentada era en certa mesura també pròpia, treballada en comú “i en bona sintonia” quan el pacte de govern a Mataró encara estava vigent. Tot i això, l’exsoci Joaquim Fernàndez va advertir el PSC que no es pensin que això serà cap xec en blanc i que també faran al·legacions per millorar els tributs municipals. Com ja és habitual, els socialistes també van trobar la complicitat de Cs, que va justificar la posició per la contenció fiscal que es portarà a terme el 2018, sense perdre la sostenibilitat financera de l’Ajuntament. Només la CUP i PxC van votar-hi en contra, perquè la resta de formacions –ERC, VoleMataró, PP i ICV-EUiA– van optar per l’abstenció crítica.

El regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez (PSC), va defensar que l’objectiu de la proposta és “garantir els ingressos necessaris per prestar els serveis a la ciutadania i permetre la reactivació econòmica de la ciutat”. En línies generals, es congelaran la majoria d’impostos, taxes i preus públics i, en aquest sentit, no es tocarà ni el rebut de l’impost de béns immobles (IBI), ni el de vehicles, ni el de la brossa domiciliària. Només experimenten un creixement l’impost d’activitats econòmiques (IAE), que s’apuja un 3,75%; la taxa de cementiris, que en compliment del plec de condicions amb l’empresa concessionària s’augmenta l’IPC més 2 punts, i la taxa de guals, que, tal com es va acordar, es proposa arribar al 50% de l’import final previst. Jerez va insistir a dir que els ingressos per aquest concepte aniran íntegrament a millores i manteniment de voreres, accessibilitat i mobilitat.

LA FRASE

Volem garantir els ingressos necessaris per prestar els serveis i reactivar l’economia de la ciutat
Juan Carlos Jerez
regidor de serveis centrals


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.