Política

Setge al procés sobiranista

El Parlament, desballestat

Rajoy elimina les comissions d’investigació i qualsevol tasca relacionada amb el control i impuls de l’acció de govern

Limita el treball parlamentari a la tasca legislativa amb una autoritat que disposarà de 30 dies per revisar i fiscalitzar els textos

L’Estat ha desmuntat totes les peces del Parlament i les reorganitza al gust del govern espanyol. Les mesures del 155 afecten les dues principals tasques de la cambra catalana, la de control i impuls de l’acció de govern i la legislativa. A més a més, i per evitar que la cambra catalana pugui substituir el president Puigdemont per un dels diputats actuals, tal com mana el reglament, Rajoy vol que el Senat prohibeix a la presidenta Carme Forcadell convocar un debat d’investidura i designar un candidat a president mentre duri aquest nou període que acabaria amb unes noves eleccions autonòmiques.

Pel que fa a altres tasques que es porten a terme en el Parlament, Rajoy vol que el Senat deixa sense efecte qualsevol tramitació destinada a impulsar i controlar l’acció del govern com ara els debats de política general, les interpel·lacions, les preguntes i les compareixences del govern. El control del govern passa a ser competència del Senat amb el benentès que, a més a més, l’executiu estarà en mans dels ministeris. Altres figures parlamentàries que queden sense efecte són les comissions d’investigació.

Finalment, el govern espanyol avisa que qualsevol proposta de resolució que es porti a aprovació haurà de complir amb la Constitució i l’Estatut d’Autonomia. Quan a la competència legislativa, la seva tramitació estarà supeditada al dictamen d’una nova autoritat designada per Rajoy i a la qual s’haurà de dirigir la mesa del parlament perquè en un termini de 30 dies doni la seva conformitat al text i permeti que arribi al ple per a la seva aprovació.

En espera del que pugui dir aquesta nit Puigdemont, la pròxima cita parlamentària és dilluns amb la convocatòria de la junta de portaveus que hauria de donar llum verda a la celebració d’un ple. Una decisió , però, que serà observada amb lupa per la fiscalia que ahir ja va avisar que podria querellar-se contra el president per rebelió si declara la independència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona