Política

opinió

Poc temps per negociar

“No sabem el què. Però encara hi ha temps per negociar.” Deien dos corresponsals estrangers ahir als passadissos del Parlament de Catalunya. Ambdós observadors creien que ni Rajoy és capaç de liquidar la Catalunya política amb l’article 155 de la Constitució, ni Puigdemont de declarar unilateralment la independència...

Un llarg compàs d’espera fins divendres per saber el desenllaç que contempla, entre d’altres múltiples escenaris, que Puigdemont proclami la independència votada pel Parlament i Rajoy l’article 155 votat pel Senat. Un panorama que serà difícil de gestionar. Déu-n’hi-do el paper històric que han de jugar ses senyories els senadors. La seu on continua vigent aquell acudit d’un exsenador que explicava que si Antonio Tejero hagués entrat al Senat encara hi seria i no se n’hauria assabentat ningú a causa de la poca repercussió que des de sempre ha tingut la cambra alta. Ves per on aquest divendres, en cas que continuï el calendari i l’hora de la votació per tirar endavant l’article 155, seran el focus del món. Ara mateix al Senat hi té majoria absoluta el Partit Popular. Demà els senadors per assignació autonòmica han de comparèixer al Parlament per donar la seva opinió. Lluny del discurs dels seus respectius partits, tots veuen un daltabaix en l’aplicació de l’article 155. Estic convençut que José Montilla s’oposarà al 155. Va demostrar que tenia un alt respecte a la institució. Els polítics catalans que han fet política a Madrid saben que tradicionalment a la villa y corte política no hi ha grisos. Tot és blanc o negre. A l’època de la Transició a Catalunya hi havia com a eina de negociació l’Assemblea Democràtica, que entre d’altres coses va servir per obrir molts ponts. Mentre que a Madrid hi havia la Platajunta. Una eina de tarannà democràtic sense intencions per negociar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona