Política

municipal

crisi a l'Ajuntament

La moció de censura contra Bote pren més força, a Mataró

L’ambigüitat de l’alcalde sobre el rebuig a l’aplicació del 155 fa reactivar les negociacions dels partits per fer-lo fora del càrrec

ICV-EUiA, que havia descartat la mesura, obre ara tots els escenaris si qui encapçala la proposta és ERC

La moció de censura per fer fora de l’alcaldia de Mataró David Bote (PSC) ha tornat a revifar després de la posició que els socialistes locals han pres davant la possibilitat que l’aplicació de l’article 155 de la Constitució suspengui l’autonomia de Catalunya. Si fa només uns dies ICV-EUiA i l’entorn dels comuns tancaven la porta a aquesta mesura apostant perquè el PSC es mantingués al capdavant del govern municipal fent, això sí, un gir cap a l’esquerra, el portaveu dels ecosocialistes, Esteve Martínez, admetia ahir que ara tots els escenaris tornen a estar “oberts”. “El PSC ens ho està posant molt difícil”, hi afegia Martínez, que lamentava també el fet que Bote no s’hagués alineat amb els alcaldes socialistes que sí que han rebutjat de ple l’aplicació del 155 i demanen a la direcció del partit que no hi doni suport. Una altra de les condicions que s’hauria imposat per reprendre les negociacions de la moció de censura seria que el recanvi de Bote no fos el regidor de CiU, Joaquim Fernàndez, sinó el líder d’ERC, Francesc Teixidó. En qualsevol cas, Martínez manté que les assemblees locals seran les que decideixin si finalment hi ha un canvi de parer.

De la seva banda, l’alcalde de Mataró, tot i mostrar-se en desacord amb l’activació d’aquest article constitucional, no va voler fer-ne ahir cap condemna de forma explícita. “Ni declaració unilateral d’independència, ni 155; diàleg fins al final i eleccions”, va repetir una i altra vegada David Bote, que va defensar que en el context polític actual hi ha “una majoria de catalans” que, com ell, pensen igual. Sigui com sigui, a mesura que passen els dies la tensió municipal creix i els grups que haurien de subscriure la moció de censura veuen en l’ambigüitat i la tebiesa de David Bote motius més que suficients per tirar-la endavant. Uns posicionaments que es van posar de manifest durant la junta de portaveus que es va reunir al migdia per debatre precisament una declaració institucional, presentada d’urgència pels grups de CiU i d’ERC, perquè l’Ajuntament es manifestés es contra de la suspensió de l’autonomia de Catalunya. La moció, que finalment va prosperar, va rebre el suport dels proposants, però també de VoleMataró, la CUP i ICV-EUiA i el vot contrari del PSC, que es va alinear al costat del PP, Cs i PxC.

Esmena a la totalitat

De res va servir l’esmena a la totalitat que van posar sobre la taula els socialistes amb una proposta alternativa, que no va convèncer ningú. El primer secretari del PSC, Juan Carlos Jerez, va assegurar que no podien donar suport al text aprovat perquè no compartien “ni la lletra ni l’esperit” de la declaració i perquè es parlava “d’Estat repressiu” o de “greus violacions als drets fonamentals”.

LES FRASES

La posició del PSC de Mataró davant l’aplicació del 155 obre tots els escenaris possibles
Esteve Martínez
portaveu d’icv-euia
Ni declaració unilateral d’independència ni 155; diàleg fins al final, i eleccions
David Bote
alcalde de mataró

L’oferta de consens del PSC

Tot i l’amenaça d’una moció de censura, el govern municipal del PSC va presentar ahir un document base sobre el qual vol consensuar amb la resta de grups de l’oposició els grans temes de ciutat per la resta de mandat. L’alcalde de Mataró, David Bote, va assegurar que es tracta d’evitar que la ciutat quedi aturada i que no s’aconsegueixi avançar en alguns dels projectes pendents, com ara el desenvolupament del Tecnocampus, la implantació d’El Corte Inglés, l’ampliació del Mataró Parc o les intervencions en els barris de Rocafonda o Cerdanyola. Amb un govern local de només sis regidors dels vint-i-set que hi ha en el ple, Bote defensa la necessitat de reforçar “la capacitat de diàleg” i d’arribar a grans acords de forma permanent. Sense perdre de vista les polítiques del dia a dia, el document que ja s’ha fet arribat a tothom posa de manifest la voluntat de no perdre de vista les opcions estratègiques de la ciutat. Tot i que serien partidaris d’un front d’esquerres, el primer secretari del PSC i regidor de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, va admetre que les qüestions que es plantegen són prou obertes per arribar a un consens molt més ampli que no exclogui ningú.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona