Política

Municipal

Colau intenta aïllar el pacte amb el PSC del brogit pel 155

Els comuns es donen temps per debatre sobre l’acord de govern al consistori barceloní

PDeCAT i ERC plantegen una aliança “de país” per foragitar els socialistes de l’executiu

Barcelona en Comú, i més explícitament Ada Colau, no vol que el seu pacte de govern amb el PSC sigui ostatge del moment de convulsió que viu el país. Per aquest motiu, i davant les veus de dins i fora que li demanen un trencament de l’aliança a l’Ajuntament de Barcelona pel suport de la cúpula socialista al 155, la recepta de l’alcaldessa i el seu entorn és la d’intentar asserenar el debat aplicant una recepta clàssica: Donar-se temps per refredar els ànims i veure, alhora, com evolucionen els esdeveniments a escala general, un factor que condicionarà, i molt, la relació entre BComú i el PSC.

Amb aquesta voluntat, doncs, de no actuar en calent, la reunió de la coordinadora dels comuns celebrada ahir per tractar la qüestió no va adoptar, com ja es preveia, cap decisió i va apel·lar a seguir el debat en el marc dels òrgans interns del partit. De fet, de la trobada en va sortir poc més que un pronunciament contrari a la intervenció de l’autogovern i d’una DI.

Hores abans de la conclave, la tercera tinent d’alcalde del consistori, Laia Ortiz, un dels baluards del sector d’ICV dins la confluència d’esquerres, també apel·lava a afrontar la discussió amb serenor i sense presses. Tot i això redundava en un argument que posteriorment va ser ratificat per la coordinadora, com és el d’instar els socialistes barcelonins a fer un gest públic de desmarcar-se de l’aplicació del 155, com a fórmula per segellar el pacte. I aquest moviment, en certa manera, es va produir ahir mateix a primera hora, quan el cap del PSC local, Jaume Collboni, deixava per escrit la seva crítica explícita a la suspensió de l’autonomia en una entrevista a El Periódico. A banda i banda, doncs, es fan moviments coordinats per mirar de protegir l’acord.

En aquesta tessitura, però, l’oposició també hi té un paper, i ahir van ser el PDeCAT i ERC qui també van moure fitxa. Els seus respectius presidents de grup, Xavier Trias i Alfred Bosch, van expressar conjuntament la seva predisposició a explorar vies d’acord amb BComú si fa fora de l’executiu el PSC. Un oferiment que des de l’entorn de Colau es veu com una maniobra purament tàctica. I enmig d’aquesta atmosfera remoguda, ahir també es va acordar posposar el ple de divendres –coincidia amb el del Parlament– i fer-ne un d’extraordinari la setmana vinent per tractar sobre el 155.

L’Hospitalet rebutja la brutalitat policial i el 155

R.M.B

El ple de l’Hospitalet va mostrar ahir el seu rebuig a la brutalitat policial de l’1 d’octubre i a l’aplicació de l’article 155 a través d’una moció presentada per la CUP, ERC, el PDeCAT i ICV-EUiA-Pirates. La moció va ser aprovada parcialment. El text acordat pels 4 grups, tots ells a l’oposició, denunciava que el govern de l’Estat ha emprès ”un gravíssim atac a l’autonomia, les institucions i el poble de Catalunya”. La part de la moció que va tirar endavant amb el vot favorable del PSC expressa el rebuig a “la brutalitat policial” exercida contra centenars de ciutadans, part dels quals votaven a l’hospitalenc institut Can Vilumara. El ple reclama a l’Estat el rescabalament dels danys materials causats per la intervenció policial i expressa la solidaritat amb els ferits. També proclama el rebuig al 155 i defensa ”un marc democràtic que tingui per principi el diàleg i no la força”. El PSC, en canvi, no va condemnar l’empresonament de Sànchez i Cuixart.

Els portaveus dels quatre grups van abandonar el ple després de la votació per manifestar el seu descontent amb la situació actual i amb “la manca d’implicació” de l’alcaldessa “en defensa de les nostres institucions”, segons el PDeCAT. D’altra banda, les assemblees locals d’ERC decidiran la continuïtat o no dels pactes als ajuntaments dels republicans amb els socialistes al Baix Llobregat. Aquestes decisions es prendran després de la votació al Senat sobre el 155. ERC i el PSC governen junts, per exemple, a Sant Esteve Sesrovires i a Castelldefels.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Israel llança un atac amb drons contra l’Iran

barcelona
Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional espanyola tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona