Política

Montilla no diu què votarà i manté l’aposta pel diàleg

L’expresident demana a Puigdemont que doni la veu als catalans en unes noves eleccions

Cs l’acusa d’estar a l’origen del problema per donar ales al “nacionalisme” amb el tripartit

L’expresident de la Generalitat i únic senador del PSC que haurà de votar al Senat l’aplicació del 155, José Montilla, va demanar al president Puigdemont que convoqui eleccions per donar la veu als catalans com a millor alternativa per evitar la “trencadissa” que, segons ell, suposaria una declaració d’independència al Parlament i l’aplicació del 155 d’intervenció de l’autogovern català.

Montilla no va tancar la porta que fins divendres s’obrin “noves perspectives” per al diàleg a la comissió d’Afers Institucionals en què va comparèixer ahir a la tarda al costat d’altres vuit senadors catalans. De fet, Montilla va aprofitar el torn de rèpliques per agrair al diputat de JxSí, David Bonvehí, que hagués destacat les coincidències amb el seu discurs i li va demanar que “tant de bo siguem capaços” d’apropar encara més les posicions abans de divendres. Però també li va advertir que “no tot estava” a les mans del seu partit recordant-li que aturar el 155 depenia bonament del president Puigdemont. Bonvehí va confiar que l’expresident Montilla votaria divendres contra la intervenció de les institucions catalanes, un sentit del vot que l’expresident no va aclarir en la seva compareixença. En resposta al diputat de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, Montilla va admetre que s’obren molts interrogants “sobre els límits” que posarà el Senat i la manera com els posarà.

Malestar real

Montilla va acusar els governs de no fer cap esforç per evitar el xoc però va deixar clar que “el malestar acumulat a Catalunya no és fruit d’una febrada, és ben real”, però també va advertir que ni tots els estats són uninacionals ni totes les nacions tenen un estat propi. L’expresident català va acusar el govern català d’haver “banalitzat la desobediència” de les lleis i d’haver violentat el Parlament català els dies 6 i 7 de setembre.

Montilla va reconèixer que, tot i la desproporció de l’actuació policial, més de dos milions de catalans van anar a votar l’1-O convençuts que “la participació al referèndum serviria per millorar les coses” però que la manca de garanties estàndard de la votació no el va validar.

L’expresident va afirmar que la fractura de la societat catalana “és ja una evidència” i va advertir respecte de les empreses que “darrere de la sortida de la seu social, ve la sortida de la seu fiscal” i al darrere, els equips directius. Però Montilla també va responsabilitzar de la situació l’actitud del govern de Rajoy: “La pitjor manera de treballar per la unitat d’Espanya és no fer res.” Per l’expresident, el govern espanyol té la responsabilitat de “buscar vies de solució polítiques basades en el diàleg i la reforma. La solució no pot ser en seu judicial”.

En darrer terme, Montilla va advertir que els efectes d’una declaració d’independència i de l’aplicació del 155 no seran provisionals i va demanar a Puigdemont que, “per patriotisme”, convoqui eleccions, la posició exacta del PSC. En aquest sentit, la diputada socialista Eva Granados va cridar al govern català a “restablir l’estat de dret i a oferir diàleg” en la compareixença de Puigdemont al Senat i va advertir, respecte de la responsabilitat d’aplicar el 155, que aquest “no és un article d’iniciativa sinó de conseqüència”, a més de recordar que el PSC i el PSOE no són als governs de Catalunya ni Espanya.

Per les referències al mal final de l’Estatut que Montilla havia situat com a origen de la crisi actual entre Catalunya i Espanya, l’expresident català va rebre una crítica directa per part del portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, i una petició per part del popular Alejandro Fernández. Efectivament, Carrizosa, en una clau molt preelectoral contra el PSC, va acusar Montilla d’estar a l’origen del problema per haver pactat amb ERC en el tripartit i haver fet seu el “marc nacionalista” català. Per la seva banda, el popular li va recordar que poc temps després d’aprovar el nou sistema de finançament, els seus socis republicans al tripartit ja no el volien. En conseqüència, li va recomanar que divendres no s’equivoqui “de socis” a l’hora de votar i ho faci a favor d’aplicar el 155 a l’autogovern de Catalunya.

El president del PP català i també senador, Xavier García Albiol, va parlar com a únics responsables del 155 de Puigdemont, Junqueras i el seu govern, mentre que el senador de Cs, Francesc Xavier Alegre, va acusar de “rebel·lió“ el govern, al qual considera “xenòfob”. Sara Vilà, senadora de Catalunya Sí que es Pot, va demanar no fer passos unilaterals i ampliar les aliances per defensar l’autogovern. Els quatre senadors de Junts pel Sí van acusar els “grups minoritaris al Parlament” de voler liquidar l’autogovern des del Senat i el PP de voler governar la Generalitat sense l’aval de les urnes.

Tant de bo siguem capaços d’apropar coincidències amb el govern català abans de divendres
José Montilla
exp. de la generalitat i senador
Produeix tristesa haver de prendre la decisió, però és l’única manera de restablir l’autogovern
Xavier García Albiol
pres. del pp català i senador
Quan un govern es declara en rebel·lió, el govern de la nació té l’obligació de restablir la legalitat
Francesc Xavier Alegre
senador de ciutadans
No sabem quan pot durar. Obrim un meló perillosíssim. L’excepció pot ser norma
Sara Vilà
senadora de cSQP
Els grups minoritaris al Parlament decidiran des del Senat liquidar l’autogovern de Catalunya
Mirella Cortès
senadora d’ERC
El que no s’ha aconseguit a les urnes ho faran amb el 155. Un govern del PP a la Generalitat
Elisabeth Abad
senadora del PDECAT


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona