Política

Procés sobiranista

La Paeria rebutja oposar-se al 155 en un ple tens

L’Ajuntament refusa al matí amb el vot del PSC, Ciutadans i el PP una moció de l’oposició contra l’aplicació de l’article 155

A la tarda, milers de ciutadans celebren la independència als carrers

El PSC, Ciutadans i el PP van fer valer la seva majoria al ple de la Paeria per rebutjar dues mocions que havien presentat de manera conjunta la resta de grups, una en contra de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola per part del govern de Mariano Rajoy, i una altra de rebuig a l’empresonament dels presidents d’Òmnium i l’Assemblea Nacional Catalana, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

El PSC, Ciutadans i el PP s’hi van oposar; ho van fer, això sí, des de posicions diferents. De fet, l’alcalde, Àngel Ros (PSC), va obrir el ple amb una declaració institucional en què mostrava el seu rebuig total tant a la declaració d’independència que a la mateixa hora es començava a debatre al Parlament de Catalunya, com també el seu rebuig a l’aplicació de l’article 155, que també s’estava debatent al Senat espanyol durant el matí, i va responsabilitzar el govern català dels perjudicis que la seva aplicació pot significar per a l’autogovern català. La primera tinenta d’alcalde, Montse Mínguez, va ser l’encarregada de fixar la posició del grup socialista, en què va lamentar “l’espectacle” dels darrers dies i va justificar la retirada de la moció del PSC “pels esdeveniments de les darreres hores”. Abans de la discussió a la Paeria, es va saber que al Senat havia caigut l’esmena socialista de desactivar el 155 en el moment que Puigdemont convoqués eleccions. Des de Ciutadans, Ángeles Ribes va acusar els grups sobiranistes de “mentir” i va defensar que altres estats democràtics tenen articles similars al 155. Des del PP, Dolors López va justificar el 155 per “la irresponsabilitat del govern català, que ha sobrepassat totes les línies vermelles”.

Acusacions al PSC

Els grups defensors de la moció, en canvi, van posar tota la responsabilitat en el govern del PP i els seus socis en la tramitació del 155, Cs i el PSOE. I van coincidir a assenyalar especialment el PSC, el qual van acusar de col·laborar en un intent “autoritari” de liquidació de l’autogovern. El debat va ser tens i va arribar a un punt especialment calent quan el líder del PDeCAT, Antoni Postius, va acusar en un moment del seu discurs els socialistes “d’haver-se posat al costat dels feixistes”, frase que l’alcalde, Àngel Ros, va interpretar com si hagués anomenat “feixistes” als socialistes, i va anunciar que prendria mesures legals. El ple, el van seguir un grup de joves que van exhibir cartells per reclamar la llibertat de Sànchez i Cuixart.

Celebració al carrer

El ple va tenir lloc al matí i va estar centrat en l’article 155. Però, a partir de les tres de la tarda, quan al Parlament es va proclamar la independència, el debat va passar al carrer i va ser un altre. Unes dues mil persones es van congregar a partir de les cinc de la tarda, en el moment de màxima afluència, al davant de la delegació del govern de la Generalitat. Es van produir celebracions a Balaguer, Tàrrega, la Seu d’Urgell, Mollerussa i la resta de capitals de comarca.

Cimera dilluns a l’Aran

La reacció ha estat diferent a la Val d’Aran. Allà, el síndic d’Aran va anunciar que aquest dilluns els líders dels tres partits amb representació en el Conselh Generau (Convergència Democràtica Aranesa, Unitat d’Aran i PRAG) es reuniran per tractar de la situació creada per “l’aplicació de l’article 155 i el possible acord de destitució del govern de la Generalitat”, i els seus efectes sobre l’Aran. En cap cas, va aclarir el síndic, Carlos Barrera, la reunió es faria per “tractar del futur de l’Aran fora de Catalunya”.

LES FRASES

Sobre l’autogovern plana l’article 155 [...] Tot això, per haver posat les institucions fora de la llei
Àngel Ros
alcalde de lleida
Malgrat les ofertes de diàleg des de l’1-O, només hi ha hagut a l’altra banda un mur infranquejable
Antoni Postius
cap del pdecat a la paeria


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona