Política

procés sobiranista

Protegint les institucions

Una cadena humana formada per un miler de treballadors públics envolta la seu de la Generalitat a Girona en suport al govern

En el manifest es rebutja ‘categòricament’ el control de l’Estat a l’administració catalana

Amb les mans entrellaçades i encerclant la seu de la Generalitat, com a símbol de defensa i de protecció de les institucions catalanes”. D’aquesta manera, en un acte simbòlic, una metàfora de la resistència pacífica, amb una cadena humana, els treballadors públics gironins han volgut visualitzar el seu rebuig a l’aplicació de l’article 155, del que consideren és un “atac a l’estat de dret.

Els treballadors públics gironins van anar ahir a la feina, com qualsevol dilluns, amb tota “normalitat”. Montse Fuster, una de les empleades públiques i impulsora de la cadena humana, va explicar que el seu dia a dia és el de sempre i continuaran al servei dels ciutadans: “Ens devem a la ciutadania i en aquest sentit no se la desatès en cap moment.” Sobre l’estat d’ànim dels treballadors públics, explicava que estan “calmats” i a “l’expectativa de rebre alguna instrucció o consigna”. A Girona, tots els directors territorials van anar a treballar –no havien estat cessats– igual que el delegat del govern, Eudald Casadesús, tot i que no se’l va veure a la concentració. També va anar a la feina la cap de gabinet, que el govern espanyol sí hauria cessat.

Prop d’un miler de persones es van concentrar ahir al migdia a les escales de la delegació per participar en la cadena. Hi havia tant empleats de la Generalitat –a la seu de Girona n’hi ha 860– com ciutadans que volien donar suport a la crida, a més de representants d’Òmnium i de l’ANC, de l’Ajuntament de Girona i de la plataforma unitària Girona Vota. Els treballadors portaven llaços grocs i pancartes amb el símbol de “SOS democracy!” Abans de formar la cadena, es va llegir un manifest en què es rebutjava “categòricament” el control de l’administració catalana per part de l’Estat. El text subratlla que “l’aplicació de l’article 155 suposa un atac directe” als treballadors de la Generalitat. A l’escrit, els treballadors destaquen que continuaran “servint la ciutadania” i es mostraran “fidels” “a les institucions” de les quals obeeixen ordres: “Els nostres òrgans superiors són el president i el govern.” En el manifest es rebutgen “fermament” les accions “repressives” que vinguin de La Moncloa. També es condemna l’empresonament dels presidents d’Òmnium i ANC, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, i se’n reclama l’“immediat alliberament”. En aquest punt de la lectura, els concentrats van cridar a favor de la llibertat.

L’acció va mobilitzar gent vinguda d’arreu, com ara Jaumet Grau, que es va presentar com a occità de Narbona i molt implicat en el procés. Va explicar que ja l’1 d’octubre va venir a Girona a donar el seu suport i divendres passat es va traslladar a Barcelona. Va definir la proclamació de la República com “un acte extraordinari i emotiu”. Grau va remarcar que “el poble català és admirable” i el procés de la independència, “pacífic i determinat”. “Hi haurà dificultats, però s’aconseguirà”, i va concloure amb un fervent “Visca Catalunya!”, no abans de precisar amb els periodistes que ens havia parlat en occità. Per Enriqueta Mercader, funcionària jubilada i que ahir també es concentrava, la “República ens l’hem guanyat tantes vegades que ara s’ha de començar a defensar-la”. Del reconeixement europeu, diu que arribarà “un dia o altre” i va fer una crida a la defensa: “Si no ho fem nosaltres, ningú ens defensarà res.”

480
metres
té el perímetre de la seu de la Generalitat a Girona, que es reparteix entre la plaça Pompeu Fabra, el carrer Joan Maragall i la Gran Via Jaume I.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona