Política

DIEGO LÓPEZ GARRIDO

REDACTOR DEL DELICTE DE REBEL·LIÓ AL CODI PENAL

“No hi ha rebel·lió, Maza fa imaginació”

“Hi ha desobediència, que no té pena de presó”

“La prova que el fiscal no es creu el que diu és que els Jordis són a la presó per sedició, i per un delicte més greu no en demana”

“Era gent protegint urnes, no exèrcits de «hooligans»”

El diari de sessions del Congrés recull que, el 1995, Diego López Garrido, aleshores diputat d’IU, va avisar que el Codi Penal és “la Constitució en negatiu” i necessitava la màxima precisió. Així, en la reforma del codi, aviat va advertir que calia fixar el requisit de la “violència” perquè una declaració d’independència fos un delicte de rebel·lió, en contra del que sosté la querella del fiscal general, José Manuel Maza.

Com viu que l’article 472 del Codi Penal que va redactar sent diputat d’IU fa 22 anys centri la querella de Maza contra Puigdemont?
El 1995 encara teníem el Codi Penal franquista i, quan debatíem el delicte de rebel·lió, amb el grup basc del PNB –Emilio Olabarria–  i el grup català, vam constatar que se suposa que l’objectiu últim dels partits nacionalistes és tenir un estat i, si hi posàvem que la mera declaració d’independència d’una part del territori era un delicte, això podia ser contrari a l’esperit de la Constitució, que permet perseguir tots els fins si és dins del marc legal. La meva proposta va ser fer una transaccional mantenint el supòsit de la independència, però afegint-hi que s’ha de fer amb violència. Alçament ja és una paraula que indica violència, però per si de cas hi afegíem l’expressió “quien se alzare violenta i públicamente” i immediatament tothom hi va estar d’acord, inclòs el PP, i així es va votar a les Corts. El legislatiu va dir que calia violència material i física evident. No hi ha un delicte de rebel·lió en el que ha fet Puigdemont.
És la querella de Maza una traïció a l’esperit d’aquell redactat?
És que la fiscalia en fa una interpretació molt forçada: dir que aquests del govern que van enviar la gent al referèndum l’1 d’octubre sabien que hi hauria violència... Com si hi haguessin enviat exèrcits de hooligans! El que va passar és que la gent es va situar a les meses intentant que la policia no li prengués les urnes! Dir que la declaració del Parlament va acompanyada de violència és forçar molt les coses.
El fiscal sosté que la DUI “suposa implícitament la potencial utilització de la força armada”...
Això no és possible en dret penal, no pot ser. El dret penal exigeix un rigor i una precisió especials, perquè t’exposa a la presó. S’ha de ser molt estricte i no pots recórrer a aquesta mena d’imaginacions sense cap prova. Tu no et pots inventar coses ni fer analogies o interpretacions forçades; no és possible en dret penal. I hi ha una prova que ni el fiscal s’acaba de creure el que diu: fixi’s com és de poc congruent que per a Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, acusats de sedició, la fiscalia demana presó preventiva sense fiança i, en canvi, per als membres del govern, per un delicte molt més greu com el de rebel·lió, no només no demana presó, sinó que els posa una fiança perquè puguin sortir. Oi que és del tot incongruent?
L’ambigüitat amb què ara es parla de violència contrasta amb els debats del 1995, en què el Congrés va arribar a sol·licitar l’ajuda de la RAE per vigilar que el llenguatge fos el màxim d’acurat possible.
Sí, sí. En la ponència, jo vaig fer la proposta que el text fos entregat a la RAE perquè perfilés el castellà que havíem d’utilitzar, perquè valia la pena que un Codi Penal de la democràcia que posava fi al codi franquista –era del 1848, però fet seu i adaptat pel franquisme– fos un text amb la millor redacció possible, perquè sovint hi ha el problema d’una mala redacció o d’un mal castellà. I la RAE ens va retornar un dictamen i amb algunes paraules canviades per tenir el vocabulari més acurat possible.
La rebel·lió és gravíssima: sense anar més lluny, va ser el delicte aplicat als guàrdies civils i militars del cop d’estat del 23-F del 1981.
Efectivament, però el que passa és que el cop d’estat es va jutjar el 1981 i el 1982 –no existia encara el Codi Penal del 1995– i es va jutjar d’acord amb el codi de justícia militar i no amb el Codi Penal ordinari, així que era el mateix tipus penal, però amb un text diferent.
Com a diputat, es podia imaginar el 1995 que viuria un cas així?
No, era impossible de preveure. Per evitar les suspicàcies, no ens va costar res afegir-hi la paraula violència, i ho vam fer amb tota la intenció. Per això no hi ha dubte que cal provar que hi ha violència; no es pot parlar de violència imaginària o hipotètica.
L’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso Cuevillas, sosté que no hi ha un tipus penal contra la DUI.
És cert, específicament no n’hi ha. El que crec que hi ha en aquest cas és un delicte de desobediència i de prevaricació, però són dos delictes que no tenen pena de presó.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat
política

Puigdemont avisa que la “divisió” de l’independentisme “ajudarà Illa a ser president”

barcelona
POLÍTICA

Per la CUP, el Baix Empordà és “una mena de parc temàtic turístic”

la bisbal d’empordà
política

ERC reivindica el seu esperit de resistència i lluita a Ginebra en un emotiu acte amb exiliats

barcelona
Regne Unit

Un diputat conservador i exministre de Sanitat es passa al Partit Laborista

Barcelona
Guerra a Europa

Un nou atac rus amb drons destrossa un hotel a Mikolàiv

Barcelona
política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona