Política

Setge al procés sobiranista

Clam per la llibertat

Milers de persones es concentren a Mataró per denunciar l’empresonament dels consellers destituïts pel govern espanyol

La mobilització es va estendre a molts municipis, que durant el matí ja havien fet aturades

En una altra demostració de fermesa, milers de persones van concentrar-se ahir al vespre davant de l’ajuntament de Mataró per denunciar l’empresonament dels consellers destituïts pel govern de Mariano Rajoy. Durant la protesta, convocada per les entitats sobiranistes, es van sentir molts crits, però n’hi va haver un que es va repetir més que els altres i amb més força i indignació: “Llibertat.” Llibertat per a uns presos polítics que, segons el manifest que es va llegir, l’únic que van fer és culminar l’encàrrec democràtic de proclamar la república catalana. Però també proclames en contra del govern local del PSC, perquè l’alcalde, David Bote, dimiteixi i per foragitar la bandera espanyola de l’edifici consistorial ara que s’ha declarat la independència. Malgrat el “cop d’estat” sofert a Catalunya en aplicació de l’article 155 de la Constitució, els promotors de la manifestació, van encoratjar els mataronins a no deixar-se perdre les institucions catalanes que estan en perill i defensar els càrrecs electes triats a les urnes el 27 de setembre del 2015. “Som poble i no podem permetre que allò que vam escollir i decidir ens sigui arrabassat il·legítimament i il·legalment per la força”, van lamentar. A la concentració de Mataró, que va estar amenitzada, es van afegir també els alcaldes de poblacions veïnes, com ara Dosrius, Cabrera, Canet de Mar o Caldes d’Estrac, entre d’altres. A banda del manifest d’Òmnium Cultural i de l’ANC, els grups del PDeCAT, d’ERC i de la CUP van llegir una altra declaració, que tenia el suport de VoleMataró, que, a banda de recordar que l’Audiencia Nacional és hereva del tribunal d’ordre públic de la dictadura franquista, lamentava que mentre que part del govern és a la presó, “hi ha policies que van apallissar la gent l’1 d’octubre que són condecorats”.

La ciutadania també va sortir al carrer en altres municipis del Maresme en un clam popular novament massiu i reivindicatiu. A Pineda de Mar es van congregar davant l’ajuntament unes 300 persones, igual que a Arenys de Mar. En el cas de Pineda, un grup d’uns 150 manifestants van decidir tallar també l’N-II a l’altura del municipi. A Premià de Mar, tot i que l’ANC va fer una convocatòria per anar cap a Barcelona, unes 300 persones van optar per quedar-se davant la casa consistorial per després fer una manifestació pels carrers de la població. Teià també va aconseguir congregar ahir al vespre més d’un centenar de persones. A més, al migdia també es van fer concentracions fora dels llocs de treball o també davant dels ajuntaments com ara Premià de Dalt. Al Masnou, l’alcalde, Jaume Oliveras (ERC), va pronunciar uns parlaments carregats de rebuig contra la persecució judicial dels representants polítics catalans i, a la tarda, la protesta, com va passar a Pineda, es va traslladar a l’N-II, que durant una estona va quedar tallada al trànsit. A Alella, un centenar de persones es van aplegar també al migdia davant de l’ajuntament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona