Política

Dirigents històrics del PSC signen un manifest per la llibertat dels presos

Destacats membres del sector més catalanista dels socialistes denuncien l’empresonament dels consellers

Iceta fa una crida a l’esquerra i al centre

Veus del sector més catalanista del PSC van denunciar ahir la presó decretada contra els consellers i van demanar la “llibertat dels presos” per “responsabilitat política”, alhora que van alertar del perill de “bunquerització” si “la dreta espanyola” s’imposa en el “terreny de les decisions”.

Dirigents històrics del PSC, entre els quals Raimon Obiols, Laia Bonet, Jaume Bellmunt, Daniel Front, Jordi Font, Joan-Carles Mas i l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, han signat un manifest per la “llibertat dels presos”, com un gest de “responsabilitat” i “equanimitat” política que “no prejutja res”. En el text es critica la decisió dels empresonaments i les peticions fiscals, no només pels seus “devastadors efectes polítics i socials”, sinó també per la seva “falta de rigor jurídic”.

Els signants asseguren que la màxima “que es faci justícia malgrat que s’enfonsi el món” ha estat sempre utilitzada per “aprenents de bruixot que des de posicions de poder han causat tota mena de desastres”. La judicialització de la política i la politització de la justícia “han assolit una gravetat extraordinària a l’Estat espanyol”, defenen els socialistes crítics, que recorden que l’estat de dret no ha d’actuar ni amb “sentiments ni emocions” ni amb “càlculs polítics”, sinó amb “justícia, prudència i responsabilitat”.

Els dirigents socialistes, que també s’han mostrat contraris a l’aplicació del 155, demanen “redoblar esforços per construir ponts de diàleg” i trobar “solucions polítiques”.

Alhora, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va oferir ahir la mà “a l’esquerra i al centre, a federalistes i autonomistes” per aconseguir un “canvi de rumb” en la política catalana en les eleccions del 21-D. “Vull fer un gran acord que impliqui una gran victòria per a Catalunya”, va afirmar Iceta durant la presentació a Barcelona dels eixos del programa electoral del PSC. “Volem tendir ponts, no cavar trinxeres ni aixecar fronteres”, va dir.

Mentre, dins el PSC continua el degoteig d’abandonaments. Ahir van ser Joan Martorell, regidor del partit a Vilanova i la Geltrú, i Esperança Esteve, exdiputada socialista al Congrés. D’altra banda, el PDeCAT de Sant Cugat del Vallès va anunciar ahir el trencament del pacte de govern que mantenia des de principis d’any amb el PSC.

Rivera frivolitza amb l’exili dels consellers

El president de Ciutadans, Albert Rivera, va fer ahir una crida des de Sant Andreu de Llavaneres perquè els catalans acudeixin a votar el 21 de desembre per “recuperar la llibertat” i posar fi a les “línies divisòries” traçades pel “separatisme” a Catalunya. Rivera va ironitzar sobre el desplaçament de Carles Puigdemont a Bèlgica –“es troba d’Erasmus”– i el va desafiar a presentar-se a les eleccions. A més, va defensar el compliment de la legalitat espanyola i de la Constitució, i va equiparar la declaració de la República Catalana al cop d’estat de 1981 i a l’activitat d’ETA.

El president de Cs va estar acompanyat de la líder del partit a Catalunya, Inés Arrimadas. Tots dos han estat declarats persones no grates a aquest municipi. En ple ambient preelectoral, l’acte va estar marcat pels enfrontaments verbals entre els seguidors de Cs, ahir un miler arribats en bona quantitat de fora, i els 200 independentistes concentrats. De fet, Cs va denunciar un intent de boicotejar l’acte. Els Mossos van haver de tallar el trànsit per impedir que els clàxons dels cotxes dificultessin les intervencions. Pel que fa a les paraules d’Arrimadas, la candidata de Cs va instar a votar el 21-D per desmantellar la “fàbrica de fer mentides” del nacionalisme català i aconseguir que tornin les empreses.

D’altra banda el president del PPC, Xavier García Albiol, va demanar ahir a Girona que es deixi de parlar de Puigdemont perquè “ja és el passat“. Va garantir que el PP l’ignorarà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA