Política

El govern té via lliure per fer campanya a Brussel·les

Puigdemont i els quatre consellers hauran de comparèixer davant del jutge el 17 de novembre

La CE diu que no té “cap rol” en l’ordre europea de detenció i que té confiança en la justícia

El president Carles Puigdemont i els consellers que l’acompanyen en l’exili belga tenen carta blanca per fer campanya per a les eleccions del 21-D des de Brussel·les. La decisió del jutge d’instrucció flamenc de deixar en llibertat amb mesures cautelars el president i els consellers Toni Comín, Clara Ponsatí, Meritxell Serret i Lluís Puig en cap cas els impedeix formar part d’una llista electoral a les eleccions del Parlament de Catalunya, ni tampoc els restringeix els contactes amb la premsa com s’havia insinuat durant el diumenge. Tot plegat, de fet, converteix la capital belga i europea en el nou epicentre de la política catalana en lluita per defensar el govern i la campanya electoral, i condemnar el 155.

El jutge va actuar d’una manera totalment diferent de la de la jutgessa Lamela, de l’Audiencia Nacional, deixant Puigdemont i els conselleres en llibertat sense ni tan sols imposar fiança, seguint la petició que havia fet la mateixa fiscalia belga. Una recomanació, aquesta, també totalment oposada a la que dijous passat va fer el fiscal Maza amb la resta de consellers ara empresonats a Madrid.

El jutge flamenc només va demanar, com a mesures cautelars, que els membres del govern no abandonin Bèlgica sense permís, que notifiquin una residència real al país i que es presentin davant de la justícia en cada citació o quan els ho requereixi la policia. De fet, ahir mateix ja van ser convocats a la primera compareixença a la Cambra del Consell, el jutjat que ha de decidir sobre l’extradició. L’audiència serà a porta tancada el 17 de novembre a les dues del migdia. El magistrat pot optar per enviar Puigdemont i els consellers de tornada cap a l’Estat espanyol –cosa que, a la pràctica, equival a enviar-los a presó– o pot optar per rebutjar la petició espanyola, argumentant que els seus drets fonamentals estan en risc o que no tindran, a Madrid, un judici just.

En qualsevol cas, aquesta primera declaració coincidirà amb la data límit que tenen els partits per presentar les seves candidatures a les juntes electorals provincials. Però encara que el jutge decidís entregar Puigdemont i els quatre consellers a la justícia espanyola, ells podrien presentar un recurs al tribunal d’apel·lació, que hauria de decidir en 15 dies més, i encara hi hauria una altra apel·lació possible que podria allargar la decisió final fins a principis de febrer. Així doncs, en cap cas Puigdemont serà extradit en plena campanya electoral.

Confiança en la justícia

Tot i el rebombori mediàtic i polític que ha generat a Brussel·les l’exili del govern català, la Comissió Europea va mantenir ahir el seu mutisme sobre la qüestió, assenyalant que confia en la independència tant de la justícia de Bèlgica com de la d’Espanya. Només el president Jean-Claude Juncker, amb la seva actitud habitual, es va desviar lleugerament del guió marcat, defensant Rajoy i l’estat de dret espanyol, que considera que “no ha estat violat”. “Penso que els que no respecten l’odre constitucional espanyol són els que han vulnerat la llei”, va dir. El seu portaveu, Margaritis Schinas, tampoc va voler valorar una possible politització de la justícia espanyola, ironitzant que “l’última vegada” que ho havia comprovat “tant Bèlgica com Espanya eren democràcies”. Cada dia que passa, a la Comissió la cansa més parlar sobre Catalunya. “No vull fer comentaris sobre una qüestió de la qual hem parlat moltes vegades”, va dir Schinas quan li van preguntar si la CE està satisfeta amb la situació de “diàleg” entre Catalunya i Espanya.

No veig que l’estat de dret estigui sent violat per les autoritats espanyoles
Jean-Claude Juncker
PRESIDEnT DE LA COMISSIÓ EUROPEA
Confio en les autoritats judicials, tant en les espanyoles com en les belgues
Jean-Claude Juncker
PRESIDEnT DE LA COMISSIÓ EUROPEA
L’última vegada que ho vaig comprovar, tant Espanya com Bèlgica eren democràcies
Margaritis Schinas
portaveu de la comissió europea

Un total de 200 alcaldes viatgen a Bèlgica

En espera de l’inici de la campanya, la política catalana ja comença a exportar-se a la capital europea. Avui més de 200 alcaldes i alcaldesses arriben a Brussel·les per internacionalitzar la “persecució judicial i ideològica que pateixen els representants del govern i el poble català”, en una iniciativa impulsada per l’Associació de Municipis per la Independència i l’Associació Catalana de Municipis. L’acte començarà a les cinc de la tarda al centre cultural Bozar i hi intervindran diversos alcaldes, entre ells la presidenta de l’AMI i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, i el president de l’ACM i alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch. Com a amfitrions, també hi seran els eurodiputats Josep Maria Terricabras, Ramon Tremosa i Jordi Solé. Tot i que no està oficialment confirmat, tot fa pensar que també hi podrien participar alguns membres del govern català a l’exili.

L’ANC també s’està tornant cada cop més activa i, a part de la mobilització del 12 de novembre, ha mostrat ja la intenció d’organitzar-ne una altra pel pont de desembre. En declaracions a Catalunya Ràdio, el vicepresident de l’ANC, Agustí Alcoberro, va confirmar que participaran en l’organització d’un viatge a Brussel·les pels volts del 6 de desembre per donar suport al president Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona