Política

mobilitzacions pels presos

Clam per la llibertat del govern

La vaga no convenç bona part dels treballadors

Prop de 3.000 persones es manifesten a Tortosa, entre els quals el pare del conseller Romeva

El seguiment de la vaga entre el sector comercial va ser escàs

Milers de persones van tornar a sortir ahir al carrer per participar en les concentracions convocades a les principals ciutats de la demarcació per reclamar l’alliberament dels membres del govern empresonats i dels dirigents de l’ANC i d’Òmnium Cultural. El seguiment de la jornada de vaga convocada per la Intersindical-CSC, però, va ser escàs i, en general, bona part del sector comercial va obrir les portes. “El seguiment ha estat positiu, però per la situació econòmica bastant precària, vam donar la llibertat de poder participar-hi [a l’aturada] segons les necessitats”, va dir ahir al matí Joan Llort, secretari general de la UGT a Tarragona, sindicat que, com CCOO, no va secundar la vaga tot i que es va afegir a les mobilitzacions de la Taula per la Democràcia.

A Tarragona, la concentració més multitudinària va ser la que a la tarda va aplegar més de 5.000 persones a la plaça Imperial Tàrraco. La protesta va començar a la plaça de la Font i va acabar davant la subdelegació del govern espanyol, amb crits constants de “llibertat”. Al matí, prop de 2.000 tarragonins ja van fer sentir els seus clams de llibertat davant de la delegació del Govern de Tarragona. El delegat destituït, Òscar Peris, va celebrar la mobilització ciutadana per donar suport a Puigdemont, als consellers, als presidents de les entitats sobiranistes. Igualment, Pere Grau, membre del secretariat nacional de l’ANC, va dir que al poble només li queda la mobilització pacífica i tranquil·la davant la repressió de l’Estat. “Demostra que no tenim por, que estem decidits”, va dir.

També a Reus més de 5.000 persones es van aplegar ahir a la tarda al Mercadal de Reus per exigir l’alliberament dels presos polítics. Amb motiu de l’aturada de país, la plaça va ser l’escenari d’una anterior mobilització, al migdia, en què SOS Educació Reus va carregar contra el PP i Cs per les seves accions contra el model educatiu català. La trobada de la tarda, més multitudinària, va ser liderada pel batlle de la ciutat, Carles Pellicer, acompanyat d’alcaldes d’altres poblacions de la comarca. L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza; el batlle d’Almoster, Àngel Xifré, i el portaveu d’Esquerra a l’Ajuntament de la Selva, Jordi Vinyals, no van mancar-hi. La concentració, en què es van llegir manifestos de Taula per la Democràcia i Unió de Pagesos, va donar pas a una marxa pels carrers del nucli antic a la qual va afegir-se la pagesia amb els seus tractors. Els crits per la llibertat de Junqueras, els consellers i els Jordis van ser la constant.

D’altra banda, prop de 3.000 persones van paral·litzar ahir al migdia els carrers de Tortosa per reclamar l’alliberament dels membres del govern empresonats i dels dirigents de l’ANC i d’Òmnium Cultural. Tot i que el seguiment de la vaga va ser escàs i la majoria d’establiments comercials eren oberts —a excepció del mercat municipal, on les parades sí que van secundar la vaga—, la manifestació convocada per la Taula per la Democràcia va aconseguir un seguiment massiu. La protesta va començar a la plaça Gerard Vergés, davant de l’edifici de la Generalitat a les Terres de l’Ebre, encapçalada per una vintena de tractors i una gran pancarta on es podia llegir “Llibertat presos polítics. República ara”. Entre els manifestants hi havia l’exsecretari d’Hisenda, el rapitenc Lluís Salvadó, visiblement afectat per la situació, i el pare del conseller Raül Romeva, Jordi Romeva, que és membre de l’ANC Terres de l’Ebre. Precisament, Jordi Romeva va ser l’encarregat de llegir el manifest al final de la protesta. “Rebutgem la judicialització de la política, condemnem els atacs feixistes al carrer i exigim la llibertat del vicepresident Oriol Junqueras, els consellers Jordi Turull, Raül Romeva, Josep Rull, Dolors Bassa, Joaquim Forn, Meritxell Borràs, Carles Mundó i dels presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart”, va dir Romeva, entre grans aplaudiments i crits de “llibertat” dels concentrats a la plaça del Carrilet, on es va acabar la manifestació. Al vespre, mig miler de persones es van concentrar a la plaça de l’Ajuntament de Tortosa, així com centenars de persones ho van fer en altres municipis ebrencs com Amposta i la Ràpita.

D’altra banda, la convocatòria de vaga general va tenir un seguiment del 13,2% a la URV per part del personal docent i del personal d’administració i serveis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona