Política

Marta Madrenas

Alcalde de Girona

A favor de la llista unitària

“Qui pensi en pactes postelectorals en clau autonòmica, diluirà la República”

La repressió de l’Estat contra Catalunya és esfereïdora. No ens hem de cansar de repetir tot allò que estem vivint, tots els drets humans trepitjats i totes les llibertats truncades. Al contrari, les hem de tenir més presents que mai: als sectors socials i polítics independentistes no ens uneix només l’objectiu de la plena sobirania de Catalunya sinó també el fet d’haver patit en primera persona la repressió de l’Estat espanyol.

Siguem del partit que siguem, i tinguem la ideologia que tinguem, tots hauríem d’aprofitar les eleccions il·legítimes del 21-D amb els mateixos objectius bàsics: defensar les nostres institucions davant el 155; exigir l’amnistia dels presos polítics i el retorn dels exiliats; la retirada de les forces policials que l’Estat ha enviat a Catalunya i iniciar el procés per fer efectiva la declaració de la República. Nosaltres som els que sempre hem defensat les urnes, i és l’Estat qui sempre ens les ha negat i qui fins i tot ens les ha intentat treure per la força. Per tant, el 21-D no defugim l’enèsima oportunitat de demostrar –ara sí, el món ens mira més que mai– que som majoria.

Tenim una força social que hem demostrat repetidament i que demà tornarà a omplir Barcelona del clam de llibertat als presos polítics. Tenim un president i una part del govern exiliat a Brussel·les, treballant perquè el procés no s’aturi i sigui més internacional que mai. Tenim una altra part del govern i els Jordis esperant justícia a la presó. I tenim un Parlament que, recordem-ho, l’última cosa que ha fet és declarar la República Catalana. Després, Rajoy el va dissoldre aplicant el 155. No estem parlant de partits. Estem parlant de les institucions que ens representen i dels nostres representants escollits democràticament.

Algú s’imagina un govern que derogui l’actual? Algú s’imagina un altre president que no sigui Carles Puigdemont? És que serem nosaltres mateixos qui ens infringirem un cop d’estat? Jo no vull restar ni un mil·límetre de legitimitat a l’actual president i l’actual govern, i crec que substituir-los seria un error simbòlic i material, a part d’una falta de respecte a qui paga amb exili i presó el compromís al mandat del 27-S. Defenso que Carles Puigdemont ha de continuar sent el president de la Generalitat; si no, estem acceptant el cop d’estat del 155 per canviar-lo. Algú dubta que si ens presentem units no hi haurà cap altra candidat a la presidència que el mateix Puigdemont?

Per això ara ens cal ser més generosos que mai, pensant sobretot en el govern legítim, però també amb les entitats, els voluntaris i els centenars de milers de persones que estan defensant el país, les institucions i la democràcia. Tots plegats hem aconseguit arribar més lluny que mai. I ara no escoltarem el clam ciutadà a favor de la unitat? Mirem més enllà de les enquestes i no perdem l’esperit de l’1 d’octubre. A ningú se li ha acudit preguntar de quin partit era cadascú que va amagar les paperetes i les urnes, ningú preguntava al del costat quin partit votava mentre defensàvem els col·legis electorals, i tots plegats ens vam manifestar el dia 3, i tants dies que han vingut després i que hem hagut de sortir a protestar. Tots som demòcrates, partidaris de les llibertats individuals i col·lectives que han de guiar el nostre full de ruta, més enllà fins i tot de la independència. Qui ara pensi en clau de partit, errarà. Qui pensi en pactes postelectorals en clau autonòmica, diluirà la República. Qui s’ha precipitat assenyalant traïdors, ara no pot trair la voluntat majoritària de la gent.

L’objectiu d’una llista unitària ha de ser agrupar-nos, sumar esforços des de totes les sensibilitats polítiques, per convertir aquest 21-D imposat en un plebiscit a favor de la República i contra la repressió de l’Estat. Siguem imaginatius, negociem fins a l’últim moment, no tanquem cap porta. Des del PDeCAT, hem aplaçat els mecanismes interns de confecció de les llistes perquè estem convençuts que el millor és anar tots junts i que cal lluitar per la llista unitària fins a l’últim segon. Donaré suport a qualsevol alternativa, inclosa la de la protagonitzada per la societat civil, si així aconseguim que qui té reticències a la unitat s’hi pugui sumar amb convenciment. Davant els del 155, ens hem de trobar els de la democràcia. Als ulls dels catalans però també als ulls del món, hem de tornar a demostrar que som una majoria inequívoca a favor de Catalunya, les seves llibertats i la seva gent. Per això reclamo una llista unitària, que ens representi a tots d’igual a igual. Això va de democràcia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona