Política

‘Brexit’: 29 de març del 2019

Determinació

May assegura que no hi ha marxa enrere en la decisió de sortir de la UE i es mostra contundent

Adverteix els diputats del seu partit que volen votar en contra de la llei per transferir els poders al Regne Unit

El divendres 29 de març de l’any 2019 a la mitjanit. Aquest és el moment que ha fixat la primera ministra britànica, Theresa May, perquè el Regne Unit surti de la Unió Europea (UE). Exactament quan es compleixin els dos anys establerts en l’article 50 del Tractat de Lisboa. Ni un dia més. Així de contundent es va mostrar May en un article d’opinió publicat ahir al diari Daily Telegraph coincidint amb l’inici de la sisena tanda de converses amb Brussel·les, en un últim intent de portar les negociacions a bon port.

“Que ningú tingui cap dubte sobre la nostra determinació o qüestioni la nostra decisió, el Brexit es produirà”, va escriure May recuperant la promesa que va fer després de ser nomenada primera ministra el juliol de l’any passat: “Brexit significa Brexit.” May va mantenir la promesa amb mà de ferro fins que va perdre la majoria el mes de juny passat i van començar les negociacions. Aleshores es van plantejar altres opcions, com ara que al final no hi hagi Brexit o que es faci un altre referèndum.

En aquest sentit es va expressar ahir l’ex-primer ministre laborista Gordon Brown, que va dir que el Brexit passaria per “un moment crític” quan els ciutadans que van votar a favor de sortir de la Unió Europea s’adonessin que el que obtindran no té res a veure amb el que els havien promès. I plantejaran l’opció de celebrar un altre referèndum.

També l’arquitecte de l’article 50, el britànic Lord Kerr, va reiterar ahir que el Brexit no és irreversible i va assegurar que May ho sap. La primera ministra, però, no va voler deixar cap escletxa per als dubtes.

May s’ho juga tot en les pròximes setmanes abans que es reuneixi el Consell Europeu, el 14 i el 15 de desembre, per decidir si s’ha progressat prou per passar a la segona fase i començar a negociar l’acord comercial, que és el que realment interessa al Regne Unit. Theresa May rep molta pressió del sector empresarial perquè les empreses britàniques puguin continuar tenint accés al mercat únic. El futur de May i del país depèn d’aquest punt.

Progressos suficients

En les pròximes setmanes May haurà de convèncer els negociadors europeus que s’han fet prou progressos en els tres principals camps –els drets dels comunitaris, la factura de sortida i la frontera d’Irlanda del Nord– perquè passin a la fase següent. No ha agradat gaire a la delegació britànica l’informe filtrat per la UE que explicita que l’única manera perquè Irlanda del Nord continuï tenint una frontera invisible és que continuï a la unió duanera o al mercat únic. El ministre del Brexit, David Davis, manté que no s’hi col·locarà cap frontera. Segons l’informe de la UE, per primer cop el govern irlandès ha reconegut que Irlanda del Nord hauria de continuar a la unió duanera per eludir la frontera amb la UE. Preguntat sobre aquest aspecte, el ministre d’Afers Estrangers irlandès, Simon Coveney, va reconèixer que “encara queda molt” per arribar a un acord i no va voler dir si Irlanda vetaria el fet que es passi a negociar el pacte comercial sense acord sobre la frontera.

May s’ho juga tot a Brussel·les, però també dins del país. La setmana que ve començarà el debat al Parlament de l’última fase de la llei del Brexit a la Cambra dels Comuns, abans que passi als Lords. S’han presentat més de 300 esmenes i 59 clàusules a la llei, que ha de permetre transferir totes les lleis europees al Regne Unit. Es prepara una rebel·lió dins del Partit Conservador. Però, en l’article, May va cridar a files a tots els seus diputats: “No tolerarem cap intent de fer servir el procés de les esmenes a la llei com a mecanisme per bloquejar els desitjos democràtics dels britànics ja sigui alentint o parant la nostra sortida de la Unió Europea.”

Substancialment en la foscor

La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va acusar el govern britànic d’haver deixat “substancialment en la foscor” les administracions amb el poder transferit en negociacions clau del Brexit. En la reunió del Consell Britànic Irlandès que es va celebrar a l’illa de Jersey i en la qual van participar representants del Regne Unit i d’Irlanda, dels tres governs transferits –Escòcia, el País de Gal·les i Irlanda del Nord– i de les dependències de Guernsey, l’illa de Man i Jersey, Sturgeon va lamentar que May no hagi complert la promesa d’involucrar-los en les conserves i va tornar a demanar-li que clarifiqui quina transició hi haurà en agricultura i pesca, competències que depenen de la UE i que Escòcia tem que es vulgui quedar Londres en el que ella anomena “presa de poder”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona