Política

Unió Europea

'Brexit'

Brussel·les exigeix a Londres un acord financer imminent sobre la sortida

Barnier dona dues setmanes a May perquè faci la nova oferta

El Consell Europeu decidirà el 15 de desembre si s’inicia la segona etapa de negociacions

La Unió Europea (UE) posa data límit al Regne Unit perquè cedeixi en les negociacions del Brexit. El cap negociador de la UE per treure el màxim rèdit del divorci dels britànics, Michel Barnier, va demanar ahir a Londres que deixi clar abans de dues setmanes quines són les seves condicions sobre els drets dels ciutadans, la frontera amb Irlanda i, per damunt de tot, l’acord financer, si volen passar a la segona etapa de les negociacions a partir del desembre.

D’aquesta manera, Barnier pretén que els socis europeus tinguin temps suficient (unes tres setmanes) per avaluar si l’oferta de la primera ministra britànica, Theresa May, els satisfà prou per donar llum verd a la continuació de les discussions durant la cimera d’estats i de govern prevista per al 14 i el 15 de desembre. Si Londres i Brussel·les podran gaudir del Nadal amb les negociacions encarrilades, dependrà bàsicament de les concessions que es facin sobre la factura del divorci, una condició imprescindible de les diplomàcies europees per començar a parlar sobre futures relacions comercials a banda i banda del canal de la Mànega.

Mes decisiu

Les pròximes setmanes es presenten, per tant, frenètiques i determinants per a May. La líder conservadora té dos terminis clau al davant. El 22 de novembre ha de presentar el pressupost britànic i dos dies després ha de fer una oferta econòmica atractiva per als socis europeus. Barnier va emfasitzar ahir que no pretén tenir un número sobre la taula, sinó un compromís clar de fins a quin punt el Regne Unit “complirà amb les seves obligacions”. Això sí, el polític francès va posar pressió a la política tory perquè cedeixi: “És una condició essencial per aconseguir prou progrés al desembre.”

Per la seva banda, David Davis, ministre britànic per al Brexit, va reconèixer que encara no hi ha propostes clares per resoldre els quatre àmbits de disputa. Per exemple, va admetre que falten “solucions específiques per a les circumstàncies úniques d’Irlanda del Nord”, però va descartar completament “la creació d’una nova frontera dins del Regne Unit”. Ahir la cadena pública irlandesa va fer públic un document del grup de treball de Barnier que proposa el manteniment del Regne Unit, o bé només d’Irlanda del Nord, al mercat únic i la unió duanera, després de la sortida de la UE. Tanmateix, Davis no es va voler pronunciar sobre la seva posició respecte a aquest escenari i simplement va tornar a apel·lar a un ambigu “pragmatisme, creativitat i alt nivell de sensibilitat” per afrontar el desafiament que suposa l’illa irlandesa.

Respecte a les últimes insinuacions de Barnier sobre el fet que la UE no veuria de bon ull que Londres s’acostés al model econòmic dels Estats Units, Davis va voler marcar terreny per evitar ingerències europees i va deixar clar que això és decisió dels britànics. “Respectem el desig de la Unió Europea de protegir el seu ordre legal, el mercat únic i la unió duanera, però això no es pot portar a terme a costa de la integritat constitucional i econòmica del Regne Unit”, va dir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA