Política

L’ombra de la suspensió de pagaments

Reunió del govern veneçolà amb els creditors per renegociar el deute extern

Maduro intenta que els grans inversors nord-americans pressionin Trump perquè els EUA flexibilitzin les sancions contra Caracas

Amb una situació financera molt fràgil després d’una profunda crisi política i econòmica, el president veneçolà, Nicolás Maduro, va convocar ahir una reunió amb els creditors internacionals per intentar renegociar el deute del país sud-americà, estimat en uns 129.000 milions d’euros, amb un objectiu clar: allunyar l’amenaça de la suspensió de pagaments.

Maduro defensa que en els últims 36 mesos, el govern veneçolà ha pagat sense retard 63.000 milions d’euros, fet que mereix “un premi de la banca internacional”, i recorda que el país sud-americà ha deixat d’ingressar més de 85.000 milions d’euros per la caiguda dels ingressos del petroli, que suposa el 96% de les divises del país.

El mandatari veneçolà, que buscarà la reelecció en les presidencials del 2018, mira de guanyar temps. Pretén que els grans inversors nord-americans pressionin el president Donald Trump perquè els EUA flexibilitzin les sancions contra Caracas. Unes sancions a les quals cal afegir des d’ahir les imposades per la Unió Europea, que el govern va rebutjar rotundament en qualificar les mesures d’“il·legals, absurdes i ineficaces [...] contra el poble”.

Segons els analistes, la trobada d’ahir no tenia gaires possibilitats d’èxit perquè les sancions nord-americanes contra Veneçuela prohibeixen als inversors negociar el deute i el 70% dels propietaris dels bons són nord-americans i canadencs. A més, Maduro té com a negociadors el vicepresident Tareck El Aissami i el ministre de Finances, Simón Zerpa, als quals els EUA ja han sancionat; a més, han prohibit als ciutadans nord-americans tenir-hi tractes.

Mentrestant, la majoria d’aliments i medicaments han desaparegut de les botigues, i l’as a la màniga de Maduro continua sent convèncer Rússia i la Xina que continuïn donant-li aire. Ahir, a més, va prometre un pla d’acció immediata per lluitar contra l’especulació.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio