Política

La crònica

Madrenas,“de la CUP”

La situació política catalana va marcar el tram final del ple de dilluns a la nit a Girona, una ciutat que des de fa mesos s’ha erigit en la capital de l’independentisme. I la seva alcaldessa ha estat la primera a mullar-se, a posar-se al capdavant de la ciutadania que primer demanava votar i després implementar el resultat. Aquest lideratge va fer que Madrenas rebés dilluns de nou –potser amb més desqualificacions i tot que en el ple d’octubre, que es va ajornar fins a finals de mes per evitar la forta càrrega emocional de l’1-O– els embats dels dos grups més unionistes, que són justament els que tenen menys representació del ple. Concepció Veray, del PP, va ser contundent però va mantenir les formes. Míriam Pujola, de Ciutadans, no tant. Va insinuar que els sobiranistes es prenien la política com “un divertiment”; va dir “pocavergonya” al president, Puigdemont, per “donar lliçons de valentia, respecte a les lleis i democràcia quan només ho tritura”; va acusar el govern català d’infringir la llei expressament per anar a la presó a la recerca de “la foto per seguir la campanya de desgast de l’Estat” i es va esplaiar diverses vegades contra l’alcaldessa, de qui ja en la primera intervenció va demanar la dimissió per la seva “actuació populista”, que, va dir, ha convertit l’alcaldia en ”una riota en l’àmbit polític”. Més endavant li va dir “hooligan”per haver “polititzat les Fires” i va acusar-la de ser una “titella de l’AMI” per seguir les recomanacions d’aquesta associació. Els grups sobiranistes van demanar a Pujola que rectifiqués i retirés totes les desqualificacions. El PSC va negar-se a votar la seva moció que reclamava “neutralitat institucional” amb una argumentació bastant demagògica, “en senyal de queixa per les faltes de respecte i per no alimentar els circs en què alguns converteixen aquestes mocions”, en paraules de la portaveu socialista, Sílvia Paneque. Fins i tot Veray va dir que intentaria “aguantar el to” perquè els regidors han “de ser els primers a donar exemple intentant reconstruir la convivència”, en clara referència a Pujola, que havia intervingut just abans d’ella. La portaveu de Cs, però, no va voler rectificar cap de les afirmacions.

Amb tot el que va dir, segurament el menys ofensiu va ser que anomenés Madrenas com “la millor candidata que podia tenir la CUP”, fet que va aixecar somriures en el bàndol cupaire. Madrenas, però, va mantenir el rictus seriós. L’alcaldessa –i la CUP també, és clar– ha deixat clar mil i un cops que estan als antípodes en tot, que són els grups més allunyats del ple. Només coincideixen en el procés. Pujola critica el que ella anomena ”el monotema”, però també quan li convé ho basa tot en això. A més, només va caldre poc més d’una hora perquè quedés clar que tampoc en el procés estan d’acord en tot Madrenas i la CUP: el regidor cupaire Salellas va aprofitar precs i preguntes per criticar que s’hagués tornat a penjar la bandera espanyola. La resposta de l’alcaldessa, al final de tot del ple, va començar de manera clara: “No tinc el mateix criteri que vostès”, i va remarcar, un cop més, la importància que té per a ella el respecte a tots els símbols: “No vull que ningú senti que es maltracta un símbol que l’identifica.” Després d’insistir que el dia que s’hagi de retirar la bandera espanyola perquè la República Catalana sigui efectiva vol fer-ho “de manera digna i oficial i dipositar-la al Museu d’Història de la Ciutat”, Madrenas va cloure el ple advocant per “teixir més ponts”, ja que creu que s’ha de tenir “la millor de les relacions possibles amb totes les persones espanyoles”. Ben bé igual que els que tant la critiquen.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona