Política

Junqueras comença a donar pas a Marta Rovira i inclou Forcadell a la llista

El president republicà suggereix Rovira com a propera presidenta de la Generalitat i admet errors en el procés

Forcadell, quarta a la llista d’ERC

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va enviar ahir una carta a la militància des de la presó d’Estremeras en què suggeria que la secretària general del partit, Marta Rovira, es converteixi en la nova presidenta de la Generalitat. Demà clou el termini per tancar les llistes electorals del 21-D, i tot i que Junqueras és el cap de llista de la candidatura dels republicans, si continua empresonat necessitarà que algú el rellevi, un pes que, en aquest cas, recauria sobre la número dos de la llista. En aquesta carta, Oriol Junqueras destaca la feina que va fer Rovira perquè se celebrés el referèndum l’1-O: “Sense ella no hagués estat possible”, assegurava. La defineix com “una dona que mai no es rendeix, amb una determinació i convenciments inigualables”, motiu pel qual creu que ERC “no podria estar en unes millors mans”.

Junqueras subratlla el paper d’ERC en el procés català, però reconeix també que “s’han comès errors”. El president de la formació republicana considera que van ser “ingenus” en “creure que l’Estat mai s’atreviria a aplicar aquests nivells de repressió” i que la Unió Europea no ho permetria. Per això, Junqueras va fer una crida a votar massivament el 21-D, que defineix com una “data clau”. Unes eleccions –afirma– que no podien rebutjar, “tot i saber que les convocava el PP il·legítimament” i que “no s’han compromès públicament” a respectar-ne el resultat. Per Junqueras, els comicis pretenen “legitimar la destitució de tot el govern”, i per això vol garantir que els qui titlla del “bloc del 155” no aconsegueixin el seu objectiu. “En aquestes eleccions, el nostre candidat també és el president legítim, Carles Puigdemont, i el conjunt del govern, tots i cadascun dels consellers, tant els que són a Brussel·les com els que som a la presó”, va assegurar.

Alhora, Junqueras va reiterar la seva aposta per concórrer a les eleccions amb llistes independentistes separades perquè “no quallava una candidatura que abastís totes les sensibilitats”. Però també va proposar un apropament als comuns, demanant “teixir complicitats”.

La carta va arribar als militants d’ERC el mateix dia que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, va anunciar que finalment es presentarà a les eleccions com a número 4 en la llista del partit, per darrere de Junqueras, Rovira i de Raül Romeva. “Sempre he defensat pacíficament i democràticament el que crec millor per al meu país. Aquest 21-D ho continuaré fent des de la candidatura d’ERC”, va escriure a Twitter. El partit li havia reservat un lloc a la candidatura, però existien dubtes sobre si l’acceptaria a causa de la seva situació judicial. Forcadell “mantindrà el seu perfil institucional durant la campanya”, segons van assegurar fonts properes a la presidenta, i per això “prioritzarà la seva tasca al Parlament” per sobre de l’activitat com a candidata.

@

LA FRASE

Ja és hora que en aquest país una dona estigui al capdavant. La República té nom de dona
Oriol Junqueras
president d’ERC

Rufián torna a enervar el PP exhibint unes manilles

M. Oliva

L’estil parlamentari de Gabriel Rufián difícilment deixa indiferents els seus opositors polítics, sobretot els del PP, que ahir van tornar a protagonitzar una forta cridòria en el moment que el portaveu adjunt d’ERC mostrava unes manilles al ministre d e l’Interior, Juan Ignacio Zoido, tot desitjant que un dia “pugui veure a M. Rajoy amb elles”, en al·lusió als papers de Bárcenas sobre la caixa B. El republicà interpel·lava el dirigent conservador sobre el tracte rebut pels consellers arran que es decretés l’ingrés a presó. “Aquesta és la seva política. Aquest és el seu programa”, deia Rufián mostrant les manilles al ministre. Sobre això, l’alertava que si bé “vostès han fet de les presons el nostre malson, nosaltres farem de les urnes el seu”, i que, “tot i que l’Estat ens ha apallissat –referint-se a l’1-0– nosaltres els apallissarem amb vots”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona