Política

Un antic ‘apparatchik’ del PS dirigirà el partit de Macron

La formació del president francès celebra el seu primer congrés enmig de crítiques a la falta de democràcia interna

Christophe Castaner, portaveu del govern, serà el nou secretari general

El novembre del 2016, Emmanuel Macron va anunciar la seva candidatura a les presidencials franceses amb un missatge clar: calia deixar endarrere els vells aparells del bipartidisme. Un any després, el seu moviment, La República en Marxa (LREM), ha aconseguit que nombroses persones sense experiència en les institucions fossin escollides diputades en les legislatives del juny. Malgrat el triomf de la “nova política” francesa, el pes dels ciutadans en la presa de decisions no creix. Almenys aquest és el cas de LREM, que va celebrar ahir a Lió el seu primer congrés estatal sota les crítiques dels seus militants per la falta de democràcia interna.

Els 750 membres del consell nacional van nomenar el nou secretari general del partit: Christophe Castaner, de 51 anys, portaveu del govern i secretari d’estat per a les relacions amb el Parlament, dos càrrecs que abandonarà la setmana que ve per dedicar-se al partit. Després d’haver estat alcalde, diputat regional i estatal del Partit Socialista (PS), en el qual va militar durant vint anys, Castaner s’ha erigit en un dels homes forts del macronisme. Macron va designar-lo a dit perquè prengués les regnes del moviment ciutadà que va fundar l’abril de l’any passat i que ja té 380.000 inscrits.

Tot i que resulta una pràctica habitual a França que els presidents busquin un home de confiança per dirigir el seu partit, el nomenament de Castaner ha resultat polèmic perquè no s’ha confrontat a cap altre candidat, s’ha votat a mà alçada i amb unanimitat (només hi ha hagut dues abstencions).

Els militants de LREM també han tingut un rol secundari en l’elecció dels altres vint membres de la direcció, també escollits ahir pel consell nacional. Tres de cada quatre membres d’aquest òrgan són càrrecs electes o “referents” de LREM, que deuen la seva elecció a l’entorn més pròxim de Macron. Això va fer que la llista de Castaner s’imposés amb comoditat davant de les altres llistes conformades per militants de base.

“El vostre vot no em dona cap dret, només deures”, va afirmar ahir Castaner després de la seva elecció. Una victòria que es va veure esquitxada per les crítiques sobre la falta de democràcia interna. Per aquest motiu, un centenar de marcheurs, incloent-hi alguns càrrecs electes, van presentar abans-d’ahir la dimissió. “Resulta formidable que un aparell polític que havia de ser especialment democràtic, ho sigui menys que els partits tradicionals”, critica el sociòleg Albert Ogien, investigador al CNRS. Segons aquest especialista, “l’aparell de LREM ha estat acaparat per antics apparatchiks de la dreta republicana i del PS, com Castaner”.

LA FRASE

Un partit que havia de ser especialment democràtic, ho serà menys que els partits tradicionals
Albert Ogien
INVESTIGADOR AL CNRS

Hariri tornarà dimecres al Líban

Enric Bonet

El primer ministre dimissionari del Líban, Saad Hariri, va confirmar ahir que tornarà dimecres que ve al seu país per commemorar la festa nacional libanesa. “Respecte a la situació política del Líban, em desplaçaré a Beirut durant els propers dies i serà allí on donaré a conèixer la meva posició sobre tots els temes, després d’haver-me entrevistat amb el president de la nostra república, el general Michel Aoun”, va assegurar Hariri durant unes breus declaracions al pati del Palau de l’Elisi. Hariri va arribar ahir, acompanyat de la seva família, a la capital francesa, on es va reunir i va dinar amb Macron. El primer ministre libanès va agrair “el seu suport” al president francès, que el va rebre amb honors d’un cap d’estat. El dirigent gal l’havia invitat a passar alguns dies a París amb l’objectiu de trobar una solució a la crisi libanesa, que va començar amb l’anunci de la dimissió de Hariri, el 4 de novembre a Riad.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona