Política

Política

Maza, fiscal general de l’Estat, mor a Buenos Aires

El màxim representat del ministeri públic espanyol assistia a una cimera iberoamericana de fiscals a l’Argentina

La causa de la mort seria una infecció que el va portar a ingressar d’urgència

José Manuel Maza, fiscal general de l’Estat, va morir ahir a Buenos Aires a l’edat de 66 anys. La causa de la defunció és una infecció que va portar Maza a ingressar d’urgència a un hospital de la capital argentina on finalment va perdre la vida. Maza s’havia traslladat a Sud Amèrica per assistir a una reunió de l’associació de fiscals iberoamericans. La seva defunció va provocar una allau de reaccions, encapçalades per les condolences del president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que a través d’una piulada va mostrar el seu “reconeixement i agraïment a tota una vida de servei a l’Estat”.

La feina de Maza al capdavant del ministeri públic espanyol no va durar ni un any, ja que va ser designat pel govern espanyol el 25 de novembre del 2016. Tot i el mandat tan curt, la seva gestió va estar carregada de polèmica fins al punt que va ser revocat pel Congrés dels Diputats en una votació que el Partit Popular va perdre al maig. El motiu del càstig, que també es va fer extensiu al ministre de Justícia, Rafael Catalá, van ser les acusacions d’intromissió en investigacions relacionades amb casos de corrupció dels populars. La reprovació va anar precedida d’una tensa compareixença de Maza a la comissió de Justícia del Congrés, on el fiscal va haver d’escoltar duríssimes crítiques de tots els portaveus dels partits de l’oposició.

De totes maneres, el cas pel qual serà recordat el fiscal mort ahir és el de la persecució judicial contra el procés sobiranista de Catalunya i els seus impulsors; govern, Parlament i entitats socials. L’acció del ministeri públic en aquest àmbit, la va assumir personalment el mateix Maza, que el dilluns 30 d’octubre, tres dies després que el Parlament aprovés la declaració d’independència, va comparèixer davant de la premsa per anunciar que tirava endavant la querella per rebel·lió contra el govern de Carles Puigdemont. En aquella compareixença, Maza es va limitar a llegir un comunicat i no va acceptar cap pregunta dels periodistes.

La querella de Maza va tirar endavant, tot i que moltes veus del món de la justícia insistien en el fet que els fets succeïts a Catalunya no comporten un delicte de rebel·lió perquè no s’han produït episodis de violència. En canvi, l’escrit signat pel mateix Maza converteix en una arma amb capacitat de coacció, per tant violenta, les grans concentracions al carrer dels partidaris de la independència.

“Més dura serà la caiguda”

En l’enviament de la querella a la premsa, a Maza se li va oblidar un element de titulació que havia estat utilitzat amb anterioritat per un enviament intern dins de la mateixa fiscalia i que va ser molt polèmic per l’escarni que suposava per als membres del govern empresonats: “Més dura serà la caiguda.”

Una de les últimes compareixences del fiscal Maza es va produir el dijous 2 de novembre als micròfons de la cadena SER, on va assegurar que l’estat de dret ja havia tingut “prou paciència” amb Catalunya, donant a entendre que ell hauria estat partidari d’intervenir abans de la declaració de la DUI.

Unes altres declaracions anteriors de Maza també van provocar molta polèmica a Catalunya quan dies abans de la celebració del referèndum va assegurar que els catalans estaven “abduïts” per aquells que defensen l’opció de l’independentisme.

LA DATA

25.11.2016
José Manuel Maza
va ser nomenat a finals del novembre de l’any passat i va exercir el càrrec gairebé un any

LA FRASE

Vull mostrar el meu reconeixement i agraïment a tota una vida de servei a l’Estat
Mariano Rajoy
president del govern espanyol

LA XIFRA

66
anys
és l’edat que tenia el fiscal José Manuel Maza, que havia nascut el 1951 a la ciutat de Madrid.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona