Política

Unió Europea

Amsterdam, seu de l’Agència Europea del Medicament

Barcelona ha quedat fora de la terna en la primera ronda de votacions

Milà i Amsterdam han obtingut el mateix nombre de vots a l’última ronda i s’ha escollit la candidatura a sorts

El govern espanyol i la Generalitat s’acusen mútuament

Són tres rondes de votacions. I Barcelona ha quedat fora a la primera. La Unió Europea dels 27 han decidit ja que Amsterdam serà la ciutat que acollirà la seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA), després que aquest ens hagi de marxar del Regne Unit a causa del Brexit. Hi havia 18 ciutats candidates a tenir a nova seu de l’EMA, i Barcelona tenia molts punts a favor. Finalment, la capital catalana ha estat eliminada a la primera ronda de votacions, i ha deixat via lliure a la lluita a les ciutats de Milà, Amsterdam o Copenhaguen. Milà i Amsterdam han arribat al final de l’escrutini amb el mateix nombre de vots i tal com preveu la normativa, en un cas com aquest, s’ha fet a sorts. La sort ha estat del costat d’Amsterdam.

Els líders de la UE van fixar el juny passat els criteris tècnics que s’exigeixen, el 31 de juliol es va tancar el termini per presentar les candidatures i, des de llavors, amb prou feines s’ha abordat el debat formal a Brussel·les, tot argumentant que són qüestions “objectives” --com assegurar-ne l’activitat immediatament després del trasllat-- les que decidiran la balança.

No obstant això, els països amb ciutats candidates no han estalviat els esforços diplomàtics i negociacions discretes per assegurar el major nombre de suports.

La candidatura de la capital catalana va comptar d’entrada amb el suport del Govern de Mariano Rajoy, de la Generalitat i de l’Ajuntament de la ciutat, però les tensions polítiques haurien afeblit aquest front.

Les reaccions no han trigat a arribar. La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, ja abans de les votacions ha vaticinat un escenari molt negre. I ho ha atribuït a l’1-O i totes les seves conseqüències. Per la seva part, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha piulat a Twitter. Ha acusat el govern espanyol de “sentenciar” Barcelona com a candidata per acollir la seu de l’Agència Europea del Medicament (EMA). “L’èxit del 155: empresonar líders civils i la meitat del govern legítim, forçar l’exili de l’altra meitat, eradicar l’autogovern i ara ja hi podem sumar empobrir el territori. Fins l’#1Oct, BCN era la favorita. Amb violència, retrocés democràtic i el 155, l’Estat l’ha sentenciat”, ha afirmat.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha escrit a Twitter: “BCN era la millor candidatura a nivell tècnic. Ni la DUI ni el 155 hi han ajudat, menys hi ajudarà que ara uns acusin els altres. Treballem per a què tota la feina feta sigui aprofitada per nous reptes de futur: Barcelona s’ho mereix.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona