Política

Madrid desmenteix 'The Guardian': no hi ha cap pacte econòmic per a Catalunya

Les fonts del diari, properes al govern espanyol, diuen que Rajoy està disposat a un nou tracte, amb més autonomia per a Catalunya, sense oblidar la solidaritat amb Espanya

En Comú, PDeCAT i ERC ja han manifestat, abans que el PP, la desconfiança

El portaveu dels populars al Congrés ha afirmat que la informació difosa “no és certa ni real”.

El govern espanyol insisteix a fer un nou oferiment a Catalunya per desactivar el procés cap a la independència. Segons publica aquest dimarts el rotatiu britànic The Guardian, l’executiu de Mariano Rajoy s’obre a negociar que la Generalitat pugui recaptar i gestionar els seus impostos amb un sistema similar al concert del País Basc. En cap cas, però, es planteja la celebració d’un referèndum. Així i tot, diu el diari: “Hi ha una voluntat d’obrir debats sobre un nou pacte fiscal, amb el qual Catalunya tindria un major control de les seves finances.”

“Si els catalans demanen un pacte fiscal, estem disposats a discutir això”, citen a The Guardian, que al·ludeixen a fonts molt properes a l’executiu espanyol. “El País Basc i Navarra recullen els seus propis impostos. Tenen el seu propi sistema. El País Basc i el govern central es troben i decideixen quant contribueixen a la política exterior i la defensa. És una negociació. Cada cinc anys. Estem oberts a discutir això, tenint en compte que la constitució d’Espanya també estableix solidaritat [entre les regions espanyoles]”.

“Quan hi hagi un govern, dins del marc de l’ordre constitucional, deixarà d’estar en vigor el 155. Tan bon punt hi ha un govern, qualsevol que sigui el govern”, citen al diari britànic.

Aquest matí,  representants d'En Comú Podem, PDeCAT i ERC, han manifestat la seva desconfiança: no creien que hi hagués cap voluntat negociadora per part de l'Estat espanyol. De fet, unes hores després, tant el govern espanyol com el  PP ho han desmentit. La notícia que publica The Guardian “no és certa ni real”. Segons aquestes fonts del govern espanyol, “a Espanya hi ha una negociació en marxa amb les Comunitats Autònomes per assolir un acord sobre el model de finançament autonòmic”, en referència a la comissió d’estudi del nou sistema de finançament que el govern espanyol impulsa amb totes les comunitats tret de Catalunya, que no hi és present. En aquest sentit, apunten recorden que “es tracta d’un procés que va començar amb la Conferència de Presidents d’aquest any, a la que no va participar Catalunya, com tampoc ha participat ni enviat experts a les reunions posteriors”.  El portaveu del PP al Congrés, Rafael Hernando, també ha afirmat que “no hi ha res” sobre pacte fiscal, i ha insistit que el seu executiu impulsa l’acord sobre el nou sistema de finançament del règim comú.  “No puc fer altra cosa que desmentir aquesta informació”, ha afirmat Hernando, que ha insistit que el seu partit només treballa en el règim comú del finançament.  En aquest marc, ha emplaçat el PSOE a “assolir un acord de consens en una qüestió com aquesta”. 



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia