Política

Setge al procés sobiranista

El control de la Generalitat després del 21-D es mantindrà si el nou govern no es compromet a “gastar bé els diners públics”

El delegat del govern espanyol assegura que és “una manipulació inacceptable” l’acusació que el govern espanyol amenacés amb violència i morts

Enric Millo revela que va plantejar a Puigdemont tancar els col·legis i que la gent votés “a les seus dels partits o a la plaça”

El delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, ha assegurat aquest dijous que la intervenció dels comptes de la Generalitat s’aixecarà quan el ministeri d’Hisenda comprovi que, efectivament, “els diners de tots els catalans es destina a garantir els serveis públics i tot és legal”. Concretament, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, ha començat a explicar que la situació “actual és d’excepcionalitat”. “Ara no hi ha cap despesa rellevant que tiri endavant si no passa un control. La situació quedarà superada amb el nou govern que surti de les urnes”. Tot i que, després, ha afegit: “La mesura s’aixecarà quan es verifiqui que els diners públics s’apliquen correctament per la seva finalitat. Això no passava en els últims mesos”.

Així doncs, Millo ha qüestionat que el titular del ministeri d’Hisenda, Cristóbal Montoro, posi fi a la intervenció si, després de les eleccions del 21 de desembre, sorgeix un nou govern amb el mateix objectiu polític que l’anterior. I és que, al seu entendre, s’ha verificat que la Generalitat de Catalunya ha destinat diners a qüestions que no són serveis públics, però ha descartat que la intervenció pugui estendre’s a altres comunitats autònomes els executius de les quals s’han vist implicats en casos de corrupció. “De corrupció lamentablement n’hi ha a tot arreu i de tots colors, però d’un govern autonòmic que hagi decidit trencar amb el seu Estatut i la Constitució i declarar unilateralment la independència no n’hi ha hagut cap altre”, ha subratllat.

En aquest sentit, ha instat el govern que resulti del 21-D, encara que sigui independentista, a “acceptar les regles del joc i, si les vol modificar, hi ha normes per modificar-les”.

“Tot govern que respecti la legalitat democràtica vigent pot defensar l’objectiu que estimi oportú”, ha insistit, encara que la seva pretensió sigui la independència de Catalunya.

D’altra banda, el delegat del govern espanyol a Catalunya ha remarcat que és “una manipulació inacceptable i una mentida perversa” l’acusació que el govern espanyol amenacés amb violència i morts al carrer si es proclamava la independència. “No es pot descartar que, si la mentida es reitera, es pugui presentar alguna querella”, ha advertit.

Millo ha lamentat que durant el referèndum de l’1 d’octubre hi hagués persones que van resultar ferides, i ha asseverat que encara que molts ciutadans que van acudir a votar ho van fer pacíficament, també va haver-hi els qui “anaven d’una altra manera molt diferent”. I ha revelat que va plantejar a l’expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, que els col·legis es tanquessin “i que la gent es quedés al carrer si volia, i si volia votar, que votessin a les seus dels partits o a la plaça del poble”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona
POLÍTICA

Suport a Campmajó i al ‘segon exili’ de Tsunami, a Girona

GIRONA
política

El ple de Girona aprova incrementar el preu de les zones blava i verda

girona