Política

Eleccions 21-D

Pascal creu que l’esborrany de JxCat i ERC pels punts programàtics que aparca la unilateralitat és una “bona via”

La coordinadora general del PDeCAT defensa un diàleg bilateral amb l’Estat espanyol

Marta Pascal assegura que Puigdemont no va garantir mai el reconeixement “immediat” de la comunitat internacional

La coordinadora general del Partit Demòcrata (PDeCAT), Marta Pascal, ha opinat que l’esborrany de Junts per Catalunya (JxCat) i Esquerra (ERC) pels punts programàtics és una “bona via”. En una entrevista a la Cadena SER aquest dijous al matí, Pascal ha valorat així les negociacions entre les dues forces que concorren per separat al 21-D sobre els punts que volen compartir al programa, i que de moment aparquen la via unilateral per centrar-se en una independència negociada.

Per la dirigent nacionalista, s’està “treballant en la bona direcció”. En aquest sentit, Pascal ha defensat un diàleg bilateral amb l’Estat, així com amb Europa, i ha assegurat que el president destituït, Carles Puigdemont, “no va garantir mai el reconeixement immediat” de la comunitat internacional, un cop s’hagués proclamat la independència, el 27 d’octubre.

La fins ara diputada parlamentària de JxSí ha dit que l’independentisme està “obligat” a buscar la via perquè ningú tingui la sensació que no s’arriba “fins al final”, i ha insistit que la unilateralitat de l’última fase del procés ha estat derivada per l’actitud del govern espanyol, a qui ha recriminat que no s’hagi assegut a la taula de negociació.

“Ens toca buscar noves formes per seguir endavant” i “no renunciem per a res a l’objectiu, hem arribat molt lluny”, ha subratllat Pascal. En aquest sentit, la coordinadora general del PDeCAT ha exposat que cal “més temps” per a poder eixamplar la majoria sobiranista i fer efectiva la República.

Cap acord tancat

Fonts de JxCat i ERC han negat que hi hagi cap acord tancat, més enllà d’aquest esborrany, i asseguren que es tracta d’un document de treball que fa uns 10 dies es va posar sobre la taula com a base de les converses. Segons aquest document, es planteja “assolir una negociació bilateral amb l’estat espanyol i alhora amb la Unió Europea (UE) -com a subjecte de dret internacional- a partir del qual, sense cap renúncia prèvia per part del Parlament i del Govern, es faci possible l’accés de Catalunya a la plena independència i l’efectiva i pacífica articulació democràtica de la República Catalana”.

El document de nou punts programàtics compartits, que no ha estat negociat amb la CUP, no contempla la via unilateral cap a la independència. Un dels punts planteja “impulsar un gran acord de país, que amb voluntat democràtica i vocació constituent, eixampli encara més, per mitjà d’instruments de presa de decisió i debat participatius, l’àmplia majoria ciutadana partidària que Catalunya pugui exercir lliurement el dret a l’autodeterminació”.

En l’entrevista, Pascal ha insistit que Catalunya s’ha guanyat “el dret a parlar de tu a tu” amb l’Estat sobre la independència, i també amb la comunitat internacional. En aquest hipotètic diàleg, la dirigent del PDeCAT -que no concorre a les llistes de JxCat- ha recordat que el PP s’ha compromès a canviar la Constitució, tot i que ha admès que “costarà” que la nova Carta Magna es mogui cap a plantejaments que permetin la independència.

Així doncs, Pascal ha reconegut que no creu que el futur dels catalans passi per una reforma constitucional: “Em sembla difícil que el nostre encaix s’entengui a través d’una Constitució espanyol”, encara que aquesta sigui reformada. Tot i això, sí que ha sentenciat que la bilateralitat és “necessària”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza per carta la petició d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona