Política

aplicació del 155

Medinyà desapareix com a municipi per culpa del 155

Dimecres es farà un ple per desfer la comissió gestora que governa el poble

La intervenció de la Generalitat els deixa sense el suport del govern contra la sentència del Constitucional

El desenvolupament de l’article 155 ha causat una nova víctima col·lateral, novament en contra de la voluntat majoritària del territori. La intervenció de la Generalitat per part del govern espanyol ha posat punt final –per ara i sine die– al procés de segregació de Medinyà de Sant Julià de Ramis. La comissió gestora de Medinyà es va reunir dimarts amb representants del Departament de Governació per valorar en quina situació quedava la restitució de l’antic poble després que el Tribunal Constitucional estimés el recurs del govern del PP contra la segregació. El missatge que els membres de la comissió van rebre no podia ser més descoratjador: la sentència del Constitucional és clara i rotunda, i la Generalitat intervinguda no té capacitat política per fer valer la Llei 8/2015 del Parlament de creació del municipi de Medinyà.

Un salt enrere

En vista d’aquesta situació, la presidenta de la comissió, Montse Garcia, va admetre que és inviable continuar el procés de separació de béns i drets amb Sant Julià de Ramis –que, de fet, ja estava en un punt mort des de feina mesos– i que, per tant, almenys fins que no hi hagi un canvi substancial en la situació política nacional, cal tornar a la situació anterior a la llei de segregació: “Desobeir l’Estat, amb tot el seu poder, no té sentit perquè no en trauríem res. Ara toca pair-ho i pensar què hem de fer”, va valorar ahir Montse Garcia, presidenta de la comissió gestora, l’òrgan que havia de governar Medinyà fins a les pròximes municipals. Garcia va dir que els pròxims dies es concretarà el contingut del ple de dimecres per dissoldre la comissió, i es comunicarà també als proveïdors i administracions la situació, i que s’explicarà als veïns. Hi va afegir, però, que Medinyà no renunciarà a recuperar el seu estatus de municipi independent, el 222 de la demarcació. Va dir que els pròxims dies és el moment de mirar amb perspectiva tot el que s’ha fet: “I si es pot reconduir algun dels fils que ens van dur fins a la restitució, ens hi agafarem.” Però va concloure: “Ara toca fer un salt enrere, perquè no queda cap altra alternativa. Amb el PP i Cs ni cal que ens plantegem res perquè no sortiran d’on són.”

Aprofitar la feina feta

Garcia es va reunir dimecres amb l’Ajuntament de Sant Julià de Ramis per explicar-los com va anar la reunió amb Governació. Se’ls va demanar que tota la feina feta per diferenciar Medinyà de Sant Julià de Ramis (per exemple mantenir partides pressupostàries separades per als dos nuclis, dins d’un gran pressupost global) es mantingués. Segons Garcia, des de Sant Julià de Ramis van veure-ho bé i en principi no es preveuen impediments que puguin fer retrocedir també aquests avanços. Caldrà repensar també en vista de la nova situació aspectes que ja s’havien resolt per fer efectiva la segregació. En aquest sentit, Medinyà ja té contractat un secretari municipal propi, o una educadora, i tenia traspassada la llar d’infants.

La sentència del TC es va conèixer a finals de setembre, però en aquell moment la consellera de Governació, Meritxell Borràs, va dir que el Parlament era sobirà i va recomanar a Medinyà i Sant Julià de Ramis que tiressin endavant el procés de separació. La presa de control de les institucions catalanes per part del govern espanyol, però, ha deixat ara sense cap cobertura política les aspiracions identitàries dels veïns de Medinyà.

LES DATES

1972
Any en què es va annexionar
Medinyà a Sant Julià de Ramis, a través d’una llei del govern del general Franco

LES FRASES DE LA PRESIDENTA DE LA COMISSIÓ GESTORA

13.10.2017
Dia de publicació
al BOE de la sentència del TC que estimava el recurs del govern del PP contra la llei de segregació
Mirarem tot el que s’ha fet fins ara i, si es pot reconduir algun dels fils que s’havien intentat, ens hi agafarem
Desobeir no tindria sentit, perquè no en trauríem res. Ara el que ens toca és primer pair-ho, i després mirar com continuem endavant
Hem parlat amb Sant Julià de Ramis, i estem d’acord a aprofitar tota la feina feta que es pugui salvar per diferenciar els dos municipis
La sentència del Constitucional i la intervenció de la Generalitat ens obliguen a tornar al punt de partida


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Espanya defensa la sentència del procés a Estrasburg

barcelona
política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona