Política

PDeCAT, ERC i la CUP busquen l’acord a Blanes amb ICV-EUiA

El bloc sobiranista suma vuit regidors, i vol un pacte amb el partit que lidera Salmerón i amb Batega que permetria un govern de catorze

El PDeCAT va presentar ahir les memòries de gestió

Les converses i reunions entre grups per triar un nou alcalde i formar govern a Blanes s’han intensificat en els darrers dies. A la proposta que va fer ICV-EUiA el mateix dia que Miquel Lupiáñez deixava el PSC i l’alcaldia, en el sentit de formar govern amb Batega, ERC i la CUP, hi van contestar ahir el PDeCAT, ERC i la CUP, que es van reunir al vespre.

El bloc sobiranista insisteix a buscar un acord de govern ampli, si pot ser amb catorze regidors, com van afirmar els portaveus dels tres grups. I aquesta suma només la veuen possible si ICV-EUiA i Batega canvien la seva negativa a entrar en un govern amb el PDeCAT (negativa que han mantingut des del primer minut) i s’avenen a un pacte estable per l’any i mig que queda de mandat.

El bloc sobiranista suma vuit regidors (4 del PDeCAT, 2 d’ERC i 2 més de la CUP), mentre que per altra banda ICV-EUiA (amb 4 regidors i la segona llista més votada) té el suport de Batega (2 regidors). El portaveu del PDeCAT, Quim Torrecillas, va dir ahir que no necessàriament seria ell l’alcaldable si hi hagués un acord, sinó que s’hauria de parlar amb tots els regidors que s’avinguessin a formar govern. Fins i tot considera que el PSC podria afegir-se al pacte, i no ho veu contradictori amb el fet d’haver trencat, precisament, el pacte de govern que mantenien el PSC, el PDeCAT i ERC, perquè considera que la correlació de forces seria diferent, i la majoria del govern seria sobiranista, i a més, l’alcalde no seria el candidat socialista. Aquesta hipòtesi, però, sembla poc realista, ja que el PSC no vol renunciar a l’alcaldia. Si no s’arribés a un consens d’almenys 11 regidors, el candidat socialista, Mario Ros, seria l’alcalde i el PSC continuaria governant amb només 4 regidors.

El portaveu d’ERC, Àngel Canosa, va dir ahir que continuen treballant el bloc sobiranista, però també defensen que el pacte ha de ser “a catorze”. “Ha de ser possible”, deia Canosa en referència a l’entrada a un futur govern d’ICV-EUiA. Per Canosa, com a mínim s’ha de donar la suma “de tots els que s’han oposat al 155 i a l’atac a les institucions catalanes”, va manifestar.

Un pacte de cinc grups

El portaveu de la CUP, Joan Rota, va manifestar: “Com a assemblea tenim l’encàrrec d’explorar un pacte a 14, que és complex perquè implica cinc grups.” Per Rota, l’acord amb ICV-EUiA, que ja es va explorar a inici del mandat, es va descartar “per un principi de realisme, perquè faltava l’onzè vot”. La CUP té com a línia prioritària l’emergència nacional i social” i considera un error que Joan Salmerón plantegés treure el PSC del govern basant-se només en la manca d’experiència de Mario Ros, ja que qualsevol nou candidat que presentés un partit tindria aquest mateix handicap.

D’altra banda, el PDeCAT va presentar ahir públicament les memòries de les àrees que ha portat mentre ha estat a l’equip de govern (Cultura, Obra pública i Enginyeria, Medi Ambient i Serveis Municipals, Joventut i Turisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona